Kako otkrivaju internetske stranice Mobileworld.it i Verge, Appleov operativni sustav iOS ovih dana bilježi novi bug, dosta sličan bugovima iz prošlosti toga sustava, kao što je na primjer Effective Power bug iz 2015. godine čija je glavna karakteristika bila rušenje iPhone uređaja slanjem specifičnog niza znakova.

Novi upravo otkriveni bug uzrokuje rušenje iOS aplikacija ili cijelog sustava zbog jednog slova iz indijskog telugu jezika (jezik iz jezične skupine dravidskih jezika koji danas ima oko 70 milijuna govornika).

Kako bi došlo do spomenutog rušenja aplikacija pa i cijelog sustava dovoljno je da se to slovo primi u poruci ili bude ubačeno u polje za unos teksta, piše Zimo.hr

Ukoliko spomenuto slovo korisnik pokuša vidjeti unutar aplikacija kao što je WhatsApp doći će do njihova rušenja, a ukoliko se slovo prikaže u obliku notifikacije može doći do rušenja čitavog Springboard sustava koji se u iOS-u brine za Home okruženje.

Valja istaknuti da novi bug nije ograničen samo na iOS uređaje već i na watchOS te macOS uređaje kod kojih također može doći do rušenja aplikacija. Apple je svjestan ovog problema koji pogađa iPhone i Mac uređaje ažurirane na posljednje inačice sustava.

Planirana je zakrpa neposredno prije izlaska iOS 11.3 sustava na proljeće (već je i javna beta inačica iOS 11.3 sustava imuna na ovaj bug).