Mnogi od nas jedu jaja svaki dan, posebno za doručak. Ova namirnica jedan je od najpopularnijih i najdostupnijih izvora proteina koji nas drže sitima i podižu našu razinu energije.

Međutim, neki tvrde da postoje mogući zdravstveni rizici povezani sa svakodnevnim konzumiranjem jaja. Nutricionistica Kellyann Petrucci navela je faktore koje treba uzeti u obzir prije nego što pojedemo jaje za doručak.

Koje su zdravstvene dobrobiti jaja?

Osim mesa i ribe, jaja su također jedan od najboljih izvora proteina. Sadrže nekoliko bitnih spojeva koji doprinose zdravoj ishrani. Posebno vrijedan nutrijent je kolin, koji se može pronaći posebno u žumanjku.

“Kolin pomaže u izgradnji jakih, elastičnih staničnih membrana, a visok unos kolina može spriječiti depresiju, gubitak pamćenja i anksioznost“, rekla je Petrucci.

Također navodi da su jaja dobar izvor željeza, cinka i vitamina A, D, B6 i B12, prenosi City magazin.

Je li zdravo jesti jaja svaki dan?

Petrucci odbacuje tvrdnje o kolesterolu kao zastarjele mitove. “Kao što se pokazalo, jaja ne utječu značajno na vaš kolesterol. A kada i utječu, to čine na dobar način“, istaknula je. Dakle, ne moramo nužno brinuti o zdravstvenim rizicima povezanima s jedenjem jaja svaki dan.

Međutim, važno je kako ih jedemo. Kombiniranje jaja s namirnicama sa zasićenim masnoćama, poput slanine i kobasica, može dovesti do zdravstvenih rizika.

Iako ovakva hrana može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema, važno je napomenuti da su ti rizici povezani s pretjeranom i redovnom konzumacijom.