Cijene u Bosni i Hercegovini odavno premašuju skromne džepove građana. Nerijetko su i više u odnosu na pojedine zemlje Europske unije. A bh. standard značajno ispod. Prosječne plaće nedostatne su da pokriju osnovne troškove iz potrošačke korpe. Dok se građani muče, politika nastavlja obećavati. Čekaju li nas u narednom periodu nova poskupljenja, ali i nova zaduženja?

Od davno obećane minimalne plaće od tisuću maraka u Federaciji BiH, za sada nema ništa. Akcije zaključavanja osnovnih životnih namirnica, nisu pomogle građanima da prebrode, kako mnogi kažu, svakodnevno divljanje cijena, piše Forbes.

''Nikad ne znate kad dođete, ja vidim jednu cijenu jedan dan, taj račun, drugi dan dođem već druga cijena. Nikad ne mogu sračunati kod kuće, hoću to kupiti, pa ponijeti toliko, uvijek moram imati rezervu, jer uvijek vas iznenadi nova cijena. Nikad cijena nije manja, uvijek je veća. Ja otišla da kupim neki dan jabukovo sirće, naš proizvod, vidim onaj naš grb, obradovala se, marka i dvadeset, kad sutra dan marka i četrdeset'', kaže za Forbes jedna građanka.

Čampara: Nadam se da će Vlada FBiH iznaći rješenje

U travnju je prosječna plaća u Federaciji BiH iznosila oko 1.300 maraka, dok je potrošačka korpa dosegla gotovo 3 tisuće. Prosječna plaća za travanj u Republici Srpskoj iznosila je oko 1.400 maraka, a potrošačka korpa preko 2.600. Najteže je penzionerima gdje je prosječna penzija tek iznad petsto maraka u oba entiteta.

Na pitanje jesu li svjesni enormnih cijena, i planiraju li korake koji bi olakšali građanima, vlasti u Federaciji BiH, koliko toliko, bar deklarativno svjesni situacije.

''Smatram da ono što smo obećali moramo ispuniti kada je u pitanju minimalna plaća, ok, privremeno rješenje dok se izmijene svi ti zakoni jest taj neoporezivi dio koji može kompenzirati taj iznos do minimalne plaće, a da poslodavcima ne raste trošak na doprinose'', kaže Arman Zalihić, delegat u Parlamentu FBiH (SDP).

Aljoša Čampara, izaslanik u Parlamentu FBiH (NiP), kaže da se nada da će Vlada iznaći rješenja pa i neke jednokratne pomoći novčane za penzionere, ali smatra, i kroz neke izmjene zakona da će se moći doći do boljih uvjeta i povećanja mirovina za naše umirovljenike.

U Republici Srpskoj pak, kažu vladajući, ekonomsko stanje iznad prosjeka.

''Ja moram da kažem da je životni standard u Republici Srpskoj u mnogome poboljšan u posljednjem periodu, da smo imali ozbiljan rast prosječne plaće, da smo imali ozbiljan rast minimalne plaće, da je minimalna plaća u RS trenutno najviša u regiji, da je mnogo viša nego u Federaciji BiH'', navodi Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a.

O čestim zaduženjima Republike Srpske, stranke koje su na vlasti, rijetko govore. No, ekonomski stručnjaci tvrde već izvjesno vrijeme, neodgovorno fiskalno ponašanje, doći će na naplatu. Ide li tim putem i entitet Federacija BiH? Capital piše kako se Vlada, putem obveznica proteklih mjeseci zadužuje za milijunske iznose. Tako je, prema podacima Capitala, ukupno zaduženje ovog entiteta na burzi, od početka godine, premašilo 200 milijuna maraka. Pokušavaju li se time krpiti proračunske rupe?

''Umirovljenici su imali neke svoje zahtjeve, neke smo uvažili, ja se nadam da ćemo ih ispoštovati, a odnose se na isplatu eventualne jednokratne pomoći u rebalansu budžeta, obećali smo da ćemo isplatiti tu pomoć, u kojem iznosu, ne možemo obećati, s obzirom na to da ne možemo znati kojim ćemo sredstvima raspolagati u samom rebalansu'', rekao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH.

''Pravi udar tek slijedi''

Pravi udar, smatraju mnogi, tek slijedi. FERK je nedavno odgodio sjednicu na kojoj se trebalo razmatrati poskupljenje struje. No, odluka neće izostati u narednom periodu i neće biti dobra, strahuje se.

''Što se tiče samog povećanja za građane ono nije baš kako Elektroprivreda kaže deset posto, ono je više od 12 posto, ali ono što građani trebaju znati ovo nije kraj, ovo je samo početak jer će biti 99 posto, ja sam uvjeren, još jedno povećanje cijene iduće godine, razlog je taksa na CO2, jer to će ući u proizvodnu cijenu EP jer i dalje je osnovni resurs za proizvodnju električne energije ugalj'', rekao je Almir Bečarević, ekspert za energetiku.

Još jedna razočarana građanka stala je pred naše kamere i prokomentirala najavljeno poskupljenje struje.

''Mi imamo struje za izvoz, a moramo plaćati, podizati cijene, to je minimalno. Naša politika ne misli o građanstvu, o životu građana, što misliš kad ima čovjek pet šest stoja mirovinu, kako će preživjeti'', kaže ona.

Ako i bude poskupljenja struje, izvjesno je, kažu upućeni, dodatni poremećaj na tržištu životnih namirnica, ali i goriva. Evidentno je da slijedi vruće ljeto, u kojem neće samo temperature biti visoke, nego i cijene.