Ukrajinske su snage prije tri dana pokrenule svoju prvu ozbiljniju protuofenzivu sjeverno od grada Hersona.

Žestoke borbene operacije su izvode na jugu napadnute države u kojoj rat bjesni već više od pola godine.

Četvrtog dana protuofenzive rezultat je vrlo osrednji za Ukrajinu, uz ogromne gubitke.

Sa bojišta prvih dana ofenzive skoro uopće nije bilo nikakvih informacija. I jedna i druga strana su uvele svojevrsnu informativnu blokadu. Društvene su mreže utihnule, sve do sinoć kad su počele pristizati prve informacije.

Situacija prije početka ofenzive

Podsjećamo kako je Rusija prije pola godine započela opći napad na Ukrajinu. Nakon što su se na početku ratnih operacija malo preračunali i neuspješno sa sjevera udarili na glavni grad Kijev, Rusi trenutno na jugu defanzivno drže položaje koje su dosegli u prvim danima sukoba.

Glavne ofenzivne akcije izvode na istoku Ukrajine u regiji Donbasa gdje minimalno napreduju i uz velike gubitke s obje strane drže inicijativu na bojištu.

Za to vrijeme, ukrajinska vojska kojoj treba neka značajnija oslobodilačka pobjeda u ovome krvavom ratu, još je u rujnu dobila naredbu od predsjednika Zelenskog da oslobode regiju i grad Herson, najveći ukrajinski grad na jugu koji su Rusi okupirali na samom početku agresije.

Ovo je važan grad u kojemu je prije rata živjelo 335 000 stanovnika. U ovoj se  oblasti nalaze, za Ruse, važni rezervoari za vodu iz kojih se napaja Krim. Herson je važna luka na Crnom moru, na početku estuarija rijeke Dnipra, a u gradu se nalazi i značajno brodogradilište.

Priprema ofenzive

Herson oblast se nalazi na desnoj obali rijeke Dnjepar i uglavnom je ravničarski dio sa velikim otvorenim površinama. Skoro čitava oblasti je okupirana od strane Rusa. Prema nekim informacija, na ovoj strani Dnjepra nalazi se oko 25 000 ruskih vojnika i sva sila vojne opreme i tehnike.

Za prelazak na desnu obalu, dopremu logistike, pojačanja u ljudstvu i tehnici Rusi su koristili Antonovski most blizu grada i Kakhovku branu nešto sjevernije. Oba ova prelaza danima prije početka ofenzive Ukrajinci su raketirali i gađali HIMARS projektilima.

Most su onesposobili, a i branu su gađali par puta. Rusi su zato bili prinuđeni za prelazak Dnjepra koristiti barže, trajekte i pontone na par mjesta.

Ukrajinci su navodno u pripremama za ovu ofenzivu koristili preporuke američke vojske koja im je savjetovala da ofenzivu ograniče samo na ovu regiju iako su oni planirali napade širih razmjera.

Kao pripremu za ovu ofenzivu možemo smatrati napade po dubini ruske teritorije, eksplozije na vojnom aerodromu u mjestu Novofedorivka na Krimu gdje je uništen značajan broj ruskih borbenih aviona, raketiranje brojnih skladišta naoružanja i zapovjednih centara.

Mnogobrojne snimke plamena i dima u daljini, pretpostavlja se vojnih skladišta, svakodnevno su se pojavljivale po društvenim mrežama tvrdeći kako je ruska logistika dobrano uzdrmana.

Komando napad na nuklearku?

Oko 170 kilometara uzvodno s druge strane Dnjepra nalazi se i nuklearna elektrana Zaporožje o kojoj je posljednjih dana bilo puno riječi. Pod okupacijom je drže ruske strane, a jučer su u obilazak došli predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju da provjere u kakvom je stanju ova najveća ukrajinska nuklearna elektrana. I ovo je važna točka u ovoj ofenzivi.

Naime, jučer se na društvenim mrežama pojavila vijest o ukrajinskom pokušaju diverzantskog napada na ovu nuklearku. Ukrajinski specijalci su navodno u brzim gumenjacima i čamcima došli s druge strane rijeke i pokušali je zauzeti.

Prema proruskim izvorima informacija, u napadu je sudjelovalo od 50 pa do čak 300 specijalaca. Napad je osujećen, a navodno je preživjelo samo par komandosa. Do napada je došlo isti dan kada je nuklearku posjetilo izaslanstvo Međunarodne agencije.

Konkretnih dokaza za ovaj komando napad, osim jedne zadimljene barže, za sada nema.

Južna ofenziva

Najednom su društvene mreže utihnule. Nije bilo nikakvih informacija, videa, fotografija.

Ukrajinska strana, koja je inače jako aktivna u distribuciji snimaka uništavanja ili napada na neprijateljske snage, uputila je molbu svim proukrajinskim korisnicima društvenih mreža da prestanu sa objavama, navodno kako neprijatelj ne bi imao informacije o kretanjima njihove vojske. Ofenziva je počela.

U prva tri dana, začudo ni sa proruske strane nije bilo korisnih informacija. Tek su sinoć, počele pristizati prve informacije sa središnjeg dijela gdje je izgleda bio glavni napad ukrajinske vojske ili gdje je jedino i bilo nekog pomaka linije fronta.

Ovdje su Ukrajinci forsirali dio rijeke Ingulec i napravili proboj od nekih desetak kilometara. Dužina mostobrana je prema mapama koje su objavili proruski mediji, iznosila nekih sedam kilometara.

U napadu su sudjelovale motorizirane pješadijske postrojbe uz pratnju tenkova. Na snimkama se vide oklopni transporteri BMP-1 u pratnji moderniziranih ruskih tenkova koje su Ukrajinci nedavno dobili od Poljske.

Može se vidjeti nastupanje takvih kolona, na drugim nekim snimkama dalje se vidi djelovanje ruske artiljerije, njihovo pregrupiranje, povlačenje .. na nekih drugim snimkama se vide ranjeni ukrajinski vojnici, uništeni tenkovi, pucnjava pješadije na neprijatelja koji se ne vidi u daljini..

Proruski mediji tvrde kako je ofenziva potpuni fijasko i da se ukrajinska vojska uz velike gubitke povlači na početne položaje. Ukrajinski mediji stidljivo pišu kako ofenziva i dalje traje, kako se utvrđuju dostignute linije, a kako su ofenzivna djelovanja u tijeku i na drugim dijelovima južnog bojišta.

Je li ofenziva završila?

Nakon svega, isti oni video uradci koje su Ukrajinci u velikom broju objavljivali, sada su počeli kružiti društvenim mrežama ali sa suprotne strane. Ovaj se put vide ukrajinski uništeni i napušteni tenkovi dok Rusi iz običnih dronova u njih ubacuju bombe, vide se mrtvi vojnici, razrovana bojišnica, smrt i palež.

Jučer su Ukrajinci izgubili bitku na društvenim mrežama, a kakvo je stvarno stanje na bojišnici, teško je i pored svega objavljenog znati.

Činjenica je da su ljudski gubitci veliki. Ukrajinci su danas proglasili Dan žalosti u  Zakarpatskoj oblasti odakle je 128. zasebna gorsko-jurišna brigada koja je sudjelovala u ovoj ofenzivi. Izgleda kako je ova brigada pretrpjela ogromne gubitke.

Sa terena i dalje dolaze šture informacije. Što će dalje biti i kakve su stvarne posljedice ove ofenzive pokazat će vrijeme.