Videozapis koji je jučer objavio Jevgenij Prigožin, osnivač privatne vojne kompanije Wagner, ponovo je potaknuo nagađanja o nesuglasicama među ruskim snagama koje se bore u Ukrajini. Osnivač plaćeničke organizacije više je puta kritizirao visokorangirane vojne osobe, ali se dosad suzdržavao od izravnih napada na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Institut za proučavanje rata (ISW) u svom redovitom izvješću navodi kako se to sada možda promijenilo. Tvrde da je Prigožin iskoristio Dan pobjede da se "naruga Putinu i dovede u pitanje njegovu prosudbu". Usporedio ga je s figurom "sretnog djeda" koji "misli da je dobar".

Prigožin je druge osobe napadao po imenu

Zatim je postavio retoričko pitanje što bi Rusija i buduće generacije trebale učiniti, odnosno kako Rusija može pobijediti ako se "djed" pokaže kao "potpuni šu*ak". Američki trust mozgova dodaje kako je Prigožin također "napomenuo da bi se neimenovane osobe (vjerojatno misleći na Putina i visokorangirane vojne dužnosnike) trebale prestati šepuriti na Crvenom trgu".

U Institutu smatraju da je Prigožin gotovo sigurno mislio na Putina, kojeg se često naziva "djedom" ili točnije "djedom iz bunkera". Prigožin je ranije napadao druge visoke dužnosnike i časnike po imenu, ali to nije učinio u Putinovom slučaju, prenosi Sky News.

"Bilo bi iznenađujuće da preživi ovu izjavu"

ISW naglašava da bi napadi šefa Wagnera na Putina mogli dodatno narušiti normu u Putinovom sustavu u kojem se pojedinačni akteri mogu boriti za položaj i utjecaj (i padati i gubiti Putinovu naklonost), ali ne mogu izravno kritizirati Putina. Još uvijek ostaje za vidjeti hoće li Kremlj sljedećih dana odgovoriti Prigožinu.

Neki analitičari vjeruju kako je Prigožin kao krajnji cilj postavio svrgavanje Putina s mjesta predsjednika Rusije. Anders Aaslund, stručnjak za Rusiju i bivši ekonomski savjetnik ruske vlade od 1991. do 1994., rekao je kako "bi bilo iznenađujuće da Prigožin preživi ovu izjavu".