Posuđivanje novca prijateljima ili obitelji može imati negativne posljedice za vas i vaš odnos s tom osobom. Iako je teško odbiti pomoći rođaku ili kumu u nevolji, vrlo je važno da o tome dobro promislite. Prema nedavnom istraživanju američke tvrtke za osobne financije Bankrate čak 46% Amerikanaca koji su posudili novac, kreditnu karticu ili bili jamac za kredit prijatelju ili obitelji, tvrdi da je to rezultiralo negativnim ishodom.

Zato, prije nego što pristanete na posudbu, evo o čemu valja razmisliti:

Ne zna se kad će novac biti vraćen

Kad je riječ o posudbi novca među rodbinom ili prijateljima, najčešće se ne definira kad i kako taj novac treba biti vraćen. Zbog povezanosti s tom osobom vodimo se emocijama a ne razumom. Međutim, treba imati na umu da je posudba novca financijska odluka a ne emocionalna. I zato, bez obzira na to je li riječ o vašem najboljem prijatelju s kojim se znate već 20 godina ili o rođakinji s kojom svake subote pijete kavu, odlučite li posuditi novac, trebate razgovarati o uvjetima povrata. Definirajte neki okvirni datum do kojeg vam novac treba biti vraćen (u skladu s mogućnostima osobe koja posuđuje od vas) ili datume za manje iznose u slučaju da vam prijatelj ili rođakinja novac želi vratiti u nekoliko navrata, odnosno "po malo".

Možda će vam uskoro trebati taj novac

Vrlo važna stavka o kojoj valja razmisliti jest hoće li vam uskoro taj novac trebati. Naime, nikako nije dobra odluka posuditi novac koji služi kao sigurnost vama u slučaju da ostanete bez posla ili npr. morate popraviti auto, odnosno ako je taj novac za hitne slučajeve. Nikad ne znate što donosi sutra i možda će vam baš taj novac uskoro zatrebati, zato dobro razmislite jeste li uopće u mogućnosti posuđivati ga. Ako već posuđujete nemojte pritom ugroziti vlastitu financijsku sigurnost.

Neugodno je tražiti novac natrag

Posudili ste novac - to je već gotova stvar, ali nakon nekoliko tjedana shvaćate da ste završili samo na "Vratit ćeš kad budeš imao", što znači da zapravo ne znate kad ćete novac dobiti natrag. Naravno, glupo vam je uopće potezati tu temu pred kumom kojem ste posudili novac jer ne želite da se on osjeća loše ili da mu bude neugodno. S druge strane, i vama je neugodno otvoreno pitati kad će vam novac vratiti. Nasreću, danas postoje aplikacije kao što je Settle, s kojom to možete učiniti sa stilom. Jednostavno zatražite povrat novca putem broja mobitela i usput ostavite neku opuštenu poruku. U svakom slučaju, bit će manje neugodno nego što bi bilo uživo ili u telefonskom razgovoru.

Obiteljska druženja mogu postati neugodna

Proslava rođendana ili blagdanski ručak uvijek su dobra prilika da se zbližite sa širom obitelji koju ne viđate često. Ipak, posudite li novac bratiću ili rođakinji, takvo okupljanje moglo bi postati neugodno za njih ili za obje strane. Naime, znajući da za to zna i vaš partner ili djeca, dotičnoj osobi moglo bi biti neugodno ako vam još duguje novac. Osim toga, neka banalna financijska tema u običnom razgovoru može također stvoriti napetost za onoga tko vam duguje novac - možda će se samo osjećati krivim jer još nije vratio dug ili će se zbog toga čak početi ispričavati kad vas uhvati nasamo.

Budite spremni izgubiti i novac i prijatelja

Kažu "posudi novac samo ako si spreman na to da ga nikad ne dobiješ natrag". Naime, s nekim možete biti kao "prst i nokat", možete se poznavati godinama i imati potpuno povjerenje jedan u drugog, no kad je riječ o novcu, sve se može promijeniti u trenu. Možda se to ne čini tako, ali povijest nas je naučila da su ljudi spremni "zaratiti" i za manje stvari. Naravno, vrlo vjerojatno će vam novac biti vraćen, ali to ne znači da će vaš odnos ostati isti.

Nerijetko osoba kojoj je posuđen novac ima osjećaj da dug nije samo financijski pa, kako bi se "odužila" ujedno će učiniti sve što tražite, odnosno predložite. Npr. zamolite li za pomoć pri selidbi, možda bi vas taj put prijatelj baš odbio zbog drugih planova, ali budući da vam duguje novac, reći će samo "nema problema", a poslije će to možda zamjerati. To je samo jedan primjer kako se osjećaji mogu uplesti u vaš financijski dogovor i tako poljuljati vaše prijateljstvo. U svakom slučaju, ako na to niste spremni, recite kako se osjećate i objasnite da ne želite ugroziti vaše prijateljstvo. Istodobno, pokažite podršku i razumijevanje kako se suprotna strana ne bi osjećala posramljeno.

Kako odbiti posudbu novca?

Nikako nije lako odbiti posuditi novac zbog čega mnogi pristanu na posudbu baš zato da ne ispadnu sebični ili da ne naruše odnos s drugom stranom. Ipak, do toga može doći ionako i ovako, pa dvaput razmislite prije nego što to učinite. Odlučite li ipak odbiti, učinite to uz iskren razgovor, pokažite razumijevanje i podršku prema osobi koju odbijate i objasnite joj svoje financijske obaveze. Osim toga, ako ne financijski, uvijek možete pomoći savjetom ili nekom manjom gestom, ovisno o situaciji u kojoj se druga strana nalazi.