Bjeloruska opozicijska političarka Svetlana Tihanouskaja izjavila je u ponedjeljak da neće priznati službene rezultate predsjedničkih izbora koji pokazuju da je aktuelni čelnik Aleksandar Lukašenko osigurao uvjerljiv reizbor.

Preliminarni službeni rezultati objavljeni u jutarnjim satima pokazali su da je Lukašenko osvojio 80 posto glasova na nedjeljnim izborima. Tihanouskaja, bivša nastavnica engleskog jezika koja je izašla iz anonimnosti kako bi postala njegov vodeći suparnik, osvojila je 9,9 posto glasova, pokazali su službeni podaci.

Tihanouskaja je izjavila novinarima u Minsku da smatra sebe pobjednicom izbora, a ne Lukašenka. Kazala je da su izbori bili masovno namješteni.

Njeni savjetnici priopćili su kako opozicija želi ponovno prebrojavanje glasačkih listića s glasačkih mjesta u kojima su prijavljeni problemi.

Oni također tvrde da opozicija želi održati razgovore s vlastima o tome kako da se provede mirna promjena vlasti, prenosi Reuters.

Prosvjedi u Bjelorusiji

Demonstranti u Minsku u ponedjeljak su počeli podizati barikade kako bi se branili od policajaca u sukobima nakon izbora na kojima je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko osigurao šesti uzastopni mandat, javila je ruska novinska agencija RIA.

Policija u prijestonici Minsku također je pokušala rastjerati demonstrante koristeći vodene topove, javila je RIA.

U gradovima Zhodzhina i Barnovichi policajci su, ipak, odložili svoje štitove i odbili se sukobiti s demonstrantima, priopćili su očevici.

Predstavnici opozicije žestoko su osudili izlazne ankete koje su pokazale da je Lukašenko osvojio skoro 80 posto glasova, prenosi Reuters.