Čovjek koji je odgovoran za rušenje zrakoplova Germanwingsa je Andreas Lubitz! Ovaj 28-godišnjak se u utorak ujutro zaključao u pilotsku kabinu i namjerno zrakoplov usmjerio prema planini. Za to vrijeme kapetan Patrick Sonderheiner očajnički je molio svog kolegu da ga pusti u kokpit, ali s druge strane nije došla nikakva reakcija.

- Normalno je disao i čini se da uopće nije bio nervozan. Kapetan je plakao i molio, ali Lubitz je samo šutio...
 


Što se trenutačno zna o čovjeku koji je odgovoran za ubojstvo 150 ljudi? Ima 28 godina, dolazi iz mjesta Montbaur, a u karijeri je imao 630 sati leta.

Za usporedbu, u Americi nikada ne bi mogao postati kopilot s toliko malo sati leta

- Ne znamo koje je vjere... Ali mislimo da to nije razlog njegovog poteza. Također, ne možemo ga spojiti ni s jednom terorističkom organizacijom.

Njegovi prijatelji i kolege kažu da nikada nije pokazivao znakove depresije i da je prošle jeseni obnovio licencu.

- Stvarno mu je dobro išlo, bio je presretan svojim poslom u Germanwingsu - rekao je njegov kolega i član letačkog kluba Peter Ruecker.

- Bio je pomalo tih i samozatajan, ali uvijek prijateljski raspoložen.

Lubitz je dobio letačku dozvolu u lokalnom klubu još kao tinejdžer i ubrzo je prihvaćen u Lufthansinu školu za pilote u Bremenu...

- On je bio poptuno kvalificiran za upravljanje Airbusom - tvrdi francuski tužitelj.

Zanimljivo, u javnost je došla informacija da Lubitzova liječnička potvrda da je sposoban za letenje ističe za mjesec dana...

- Zašto je to napravio, ja nemam pojma. Samo znam da je napravio - rekao je francuski tužitelj i potvrdio da je već zatražio njemačke vlaste da mu daju sve informacije o mladom pilotu.