Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Država pokrenuo je istragu protiv predsjednika Donalda Trumpa zbog sumnje da je poticao stranog čelnika na pokretanje istrage protiv svog političkog konkurenta. Može li to dovesti do prvog opoziva jednog američkog predsjednika u povijesti?

-Stoga danas objavljujem da Predstavnički dom pokreće službenu istragu za opoziv (impeachment)”. Predsjednik mora snositi odgovornost. Nitko nije iznad zakona, rekla je Nancy Pelosi.

-Tako važan dan u Ujedinjenim narodima, toliko posla i toliko uspjeha, a demokrati to namjerno moraju uništiti i umanjiti novim bezveznim prijelomnim vijestima o lovu na vještice. Možete li to vjerovati?, napisao je Donald Trump na Twitteru.

Trumpovi odnosi s Ukrajinom u središtu su spekulacija prema kojima je američkom vojnom pomoći izvršio pritisak na Ukrajinu da pokrene istragu o Bidenu, njegovu političkom protivniku i vodećem predsjedničkom kandidatu oporbenih demokrata, koji je navodno iskoristio svoj utjecaj i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je vodio istragu o korupciji u ukrajinskoj tvrtki u kojoj je bio zaposlen i Bidenov sin Hunter.

-Dosta se priča o Bidenovu sinu, da je Joe Biden zaustavio istragu i to zanima dosta ljudi, štogod bi mogli učiniti s državnim odvjetnikom bilo bi odlično, rekao je Trump prema sažetku transkripta koji je objavilo ministarstvo pravosuđa.

-Biden se okolo hvalio da je zaustavio istragu, pa ako možete to malo pogledati … Meni to zvuči užasno, dodao je Trump.

Do razgovora sa Zelenskijem došlo je nakon što je Trump naredio administraciji da zamrzne 391 milijun dolara pomoći Ukrajini.

Trump je u utorak najavio da će njegova administracija u srijedu objaviti “cjelovit, potpuno deklasificiran i neredigiran” transkript razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim za koji tvrdi da je bio “potpuno primjeren”.

Američki predsjednik je u tweetu napisao da će transkript pokazati da je poziv bio “potpuno primjeren” te da nije izvršio pritisak na Zelenskog, o čemu američki mediji izvješćuju na temelju svjedočenja zviždača koji je o tome navodno čuo iz druge ruke.