Neki kažu da je bolje svoj prijenosnik držati u stanju mirovanja ('sleep mode'), a ne ga isključiti u potpunosti. Zašto je to tako? Odgovor na ovo pitanje dao je tehnološki 'geek' Petar Rojas.

Ono što se vjerojatno pitate je; uzrokuje li često paljenje i gašenje računala određeno opterećenje za vaš hard disk koje će s vremenom kulminirati, pa će vam računalo u jednom trenutku zakazati? Gotovo sigurno je da će se to, prema Murphyjevom zakonu, dogoditi u najgorem mogućem trenutku, odnosno onda kada vam računalo bude najviše potrebno. Primjerice, u trenutku kada ste upravo završili pisanje svog seminarskog rada.

Iako je istina da su tvrdi diskovi vrlo složeni mehanički uređaji koji će se, prije ili kasnije, jednostavno pokvariti, istina je i da je daleko više vjerojatno da ćete oštetiti vaš disk tako što će vam prijenosnik ispasti na pod, pogotovo ako se to dogodi tijekom čitanja ili pisanja podataka.

Dokle god ispravno isključujete računalo ne biste trebali imati problema; kvaliteta tvrdih diskova zaista je unaprijeđena tijekom posljednjih nekoliko godina. Na kraju krajeva disk više uopće neće biti problem. Naime, sve više i više računala dolaze sa SSD diskovima (solid state drive) koji uopće nemaju pokretnih dijelova.

Dakle, premda ne trebate brinuti da ćete pokvariti svoje računalo time što ćete ga ugasiti svaku večer, postoji nekoliko prednosti koje idu u prilog tome da se računalo stavi u tzv. sleep mode, odnosno u stanje mirovanja.

Najveća pogodnost je da nećete morati dugo čekati da se digne operativni sustav kako biste računalo mogli početi koristiti. Iako par minuta možda ne zvuči kao dugo vremena, subjektivno se možete osjećati kao da je upravo počela curiti vječnost.

Osim toga, ako stavite računalo u stanje mirovanja, moći ćete nastaviti tamo gdje ste stali, a ako ga ugasite, morat ćete sve programe, odnosno aplikacije na kojima ste radili, ponovno pokrenuti.

Veliki nedostatak, naravno, je da kada ste stavili računalo u stanje mirovanja ono i dalje troši energiju. Ako je vaš cilj štednja energije, najbolje je da u tom slučaju u potpunosti ugasite računalo.

Međutim, računalo u stanju mirovanja (sleep mode) troši vrlo malo energije - obično samo oko desetine snage koliko troši računalo u punom operativnom radnom modu. To nije beznačajno, ali obično to nije ni nije puno više od energije koju troši obična noćna lampa.

Tehnoklik.hr/inhabitat.com