Banda koja je u subotu na Haitiju otela skupinu misionara iz SAD-a i Kanade traži milijun dolara otkupnine za svaku otetu osobu, odnosno 17 milijuna dolara ukupno, kazao je haićanski ministar pravosuđa.

Ista skupina kriminalaca je u travnju otela grupu katoličkih svećenika. Svećenici su kasnije pušteni na slobodu, no nije poznato je li za njih plaćena otkupnina.

Tko su žrtve?

Sve otete osobe su državljani SAD-a, osim jednog koji je iz Kanade. Među njima je pet muškaraca, sedam žena i petero djece. Najmlađe dijete navodno ima samo dvije godine, piše BBC.

Misionari su radili za Christian Aids Ministries, neprofitnu organizaciju sa sjedištem u američkoj državi Ohio, koja je nabavljala za haićansku djecu hranu i odjeću te im osiguravala potreban smještaj

Kako su oteti?

Sedamnaestero kršćanskih misionara i članova njihovih obitelji u subotu su oteli članovi bande u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu.

Misionari su oteti iz autobusa koji je krenuo prema zračnoj luci kako bi ostavili neke članove grupe prije nego što nastave na drugo odredište na Haitiju, navodi se u izvješću, Vraćali su se iz posjeta sirotištu.

Washington Post je objavio poruku koju je na WhatsAppu objavila jedna od žrtava za vrijeme otmice.

"Molim vas, molite se za nas! Drže nas kao taoce, oteli su nam vozača. Molite se, molite se. Ne znamo kamo nas vode", stoji u poruci.