Tisuće spasilaca nastavile su potragu za preživjelima nakon potresa koji je na Novu godinu u Japanu ubio najmanje 77 ljudi, uz nadu da će spasiti što više osoba mogu unutar trodnevnog vremenskog okvira za preživljavanje koji završava dans poslijepodne.

Gradonačelnik teško pogođenog grada Suzua Masuhiro Izumiya rekao je u sinoć kako je ostalo još malo vremena i kako će uskoro proći 72 sata od potresa.  "Moramo skupiti svu preostalu snagu da nastavimo s naporima spašavanja", dodao je.

Prema hitnim službama, stopa preživljavanja opada 72 sata nakon potresa. Presječene ceste i udaljenost najteže pogođenih područja kompliciraju napore spašavanja.

Gotovo 600 naknadnih potresa pogodilo je poluotok Noto, što povećava strah od klizišta i daljnje štete na infrastrukturi. "U usporedbi s drugim katastrofama, situacija na cestama u Wajimi je vrlo loša. Osjećam da je potrebno više vremena nego inače da bi pomoć stigla", rekao je zdravstveni djelatnik Shunsaku Kohriki za Reuters u gradu Wajima.

Evakuirani će još neko vrijeme morati živjeti u teškim uvjetima

Dodao je kako će evakuirane osobe vjerojatno još neko vrijeme morati živjeti u doista teškim uvjetima. Potpuni opseg štete i žrtava ostaje nejasan danima nakon najsmrtonosnijeg potresa u Japanu od 2016. Gradonačelnik Izumiya rekao je kako je u Suzuu 90 posto kuća možda uništeno.

Svi smrtni slučajevi prijavljeni su u blizini epicentra potresa magnitude 7,6 u prefekturi Ishikawa.

Više od 33.000 ljudi evakuirano je iz svojih domova, oko 100.000 kuća nema opskrbu vodom, oko 30.000 kućanstava ostalo je bez struje u Ishikawi, a povezivost mobilnih usluga u nekim područjima još uvijek je nestabilna.