U Japanu uvijek nastoje biti avangarda, korak ispred svih, iako je danas konkurencija, pogotovo u tehnološkom sektoru doista žestoka.

Tako se uoči Olimpijskih igara koje će se 2020. godine održati u Tokiju već sada zahuktavaju pripreme na svim frontovima, kako bi sportaši, navijači i turisti bili što sigurniji i zadovoljniji. Jedan od koraka je i priprema tehnologije koja će omogućiti da se otisak prsta uvede kao sredstvo plaćanja.

U listopadu prošle godine, u Huis Ten Bosch tehnološkom parku u Nagasakiju obavljeno je prvo testiranje ove tehnologije, koja je iznimno dobro prihvaćena. Barem tako tvrde glasnogovornici parka u kojem je obavljeno svojevrsno testiranje, piše Zimo.co.

Kupci su bili vrlo zadovoljni, jer im je otisak prsta kao valuta pojednostavio plaćanje roba ili usluga, nisu imali potrebu vaditi novčanike, što je značilo brzinu i veću sigurnost.

Upravo to je namjera japanskih vlasti i njihovih IT partnera, da u 300-tinjak hotela, restoranima, poslovnim i kupovnim centrima, benzinskim postajama, suvenirnicama i ostalim objektima u narednom razdoblju uvedu mogućnost plaćanja otiskom prsta.

Što se tiče hotela, trebat će i putovnica kao verifikacija identiteta, barem prema trenutačnim japanskim zakonima, ali namjera je da se i taj dio što brže anulira. Idući korak je implementacija skenera otiska prsta na bankomate, kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe ili krađe identiteta.