Japan je zbog slabe domaće potrošnje pao u recesiju i izgubio svoju poziciju treće najveće svjetske ekonomije, koju je sada preuzela Njemačka. Bruto domaći proizvod se u posljednja tri mjeseca 2023. smanjio za 0.4%, priopćile su danas vlasti. U prethodnom kvartalu je gospodarstvo palo za 3.3%. Recesijom se smatra svako lagano opadanje realnoga bruto nacionalnog proizvoda u dva ili više uzastopnih kvartala.

Ekonomisti su zapravo očekivali da će novi podaci pokazati porast japanskog BDP-a za više od 1%. S druge strane, Međunarodni monetarni fond (MMF) je u listopadu prognozirao da će Njemačka vjerojatno prestići Japan i postati treće najveće svjetsko gospodarstvo.

"Ako se jen oporavi, zemlja bi mogla ponovno zauzeti treće mjesto"

Ekonomist Neil Newman je kazao za BBC da najnovije brojke pokazuju kako je japansko gospodarstvo 2023. vrijedilo oko 4.2, a njemačko 4.4 bilijuna dolara.

"To je zbog slabosti japanske valute u odnosu na dolar i ako se jen oporavi, zemlja bi mogla ponovno zauzeti treće mjesto", dodao je Newman. Japanska središnja banka bi zbog najnovijih podataka mogla dodatno odgoditi dugo očekivanu odluku o povećanju troškova zaduživanja.