Japan se priprema kupiti precizne rakete koje će toj zemlji po prvi put dati mogućnost napasti sjevernokorejske raketne stanice, kazala su dva izvora koja su izravno upoznata s ovim pitanjem.

Japan planira od travnja odvajati novac iz svog proračuna radi ispitivanja mogu li njegovi borbeni zrakoplovi F-15 mogu lansirati projektile većeg dometa, uključujući projektil firme Lockheed Martin Corporation koji može pogoditi mete na 1.000 kilometara udaljenosti, rekao je jedan od izvora, prenosi Reuters.

''Postoji globalni trend korištenja projektila dužeg dometa i normalno je da i Japan želi razmotriti njihovo posjedovanje'', javio je izvor.

Japan također razmatra kupovinu projektila norveške tvrtke Kongsberg Defence & Aerospace dometa 500 kilometara, koji bi nosili stealth lovci F-35, izvijestila je prethodno televizija Fuji.

Nijedna od ove dvije stavke nije uključena u prijedlogu proračuna od 5,26 bilijuna jena koji je izradilo japansko ministarstvo obrane, ali dodatna sredstva će biti dostupna kako bi se procijenila kupovina tih projektila, naveli su izvori.