Ako vam zvuči nevjerojatno da od novina može nastati cvijeće, ne krivimo vas. Međutim, jedan od najčitanijih dnevnih listova u Japanu izumio je novine koje su u potpunosti ekološke. Ako ih zasadite, procvjetat će!

Japan je još jednom dokazao da je napredna zemlja.

Najnoviji poduhvat vrijedan pohvale svakako su novine napravljene od recikliranog papira koji sadrži sjemenke biljaka, a koje nakon čitanja možete zasaditi, prenosi Manager.ba.

Ovo 'zeleno' izdanje novina prodaje dnevni list "Mainichi" i to u gotovo pet milijuna primjeraka.

Prilikom pravljenja materijala na kojem se tiskaju novine, tvornica papira u celuloznu masu ubacuje sjemenke koje postaju sastavni dio papira.Čak je i mastilo koje se koristi dobiveno na ekološki način jer je nastalo iz povrća.

Svaki primjerak novina, nakon što je pročitan, poželjno je zasaditi.

Dovoljno je da se u komadu ili isjeckane na komadiće zasade u zemlju, zalivaju poput drugih biljaka, i nakon par tjedana iz zemlje će nići cvijeće.

Tako se na kreativan način povećava količina zelenila u kućama i gradovima, održava ravnoteža u prirodi i smanjuje se količina otpada koji završi na deponijama.

To nije prva ekološka inicijativa koju je pokrenuo ovaj japanski dnevni list.

Njihova posvećenost zaštiti okoline je već je dobro poznata zahvaljujući brojnim tekstovima o biljkama i hortikulturi, ali i kampanji za donaciju vode predjelima pogođenim sušom.

Ekološke novine postigle su veliki uspjeh, prodaju se u velikom tiražu i imaju prihod od preko 600.000 eura.