Organizacija koja se bavi procjenom i analizom putovnica Henley Passport Index objavila je ažuriranu listu trenutno najmoćnijih putovnica svijeta, odnosno podatke o tome čiji državljani imaju najviše pogodnosti tijekom putovanja širom svijeta.

Stranica još od 2006. godine prati i analizira mogućnosti koje jedna osoba ima sa putovnicom određene države, što podrazumijeva i ulazak bez potrebe za vizama. Za razliku od liste koja je objavljena u siječnju 2021. godine, na ažuriranoj listi za travanj postoje određene razlike.

Pozicija Bosne i Hercegovine je nepromijenjena i nije na zavidnom nivou s obzirom na to da zemlje regije imaju jače putovnice.

Bh. putovnica  se nalazi na 49. mjestu, a ova pozicija podrazumijeva da državljani Bosne i Hercegovine imaju pristup u 117 država.

Najvrijedniju putovnicu od država bivše Jugoslavije ima Slovenija koja se nalazi na 11. mjestu, a državljani Slovenije imaju pristup u 182 države.

Na 16. poziciji nalazi se Hrvatska čiji državljani imaju pristup u 172 države svijeta. Treća u regiji po vrijednosti putovnica jeste Srbija koja se nalazi na 36. poziciji sa mogućnošću pristupa u 135 država.

Sjeverna Makedonija trenutno se nalazi na 43. mjestu, dok je Crna Gora jedno mjesto ispod te njeni državljani imaju pristup u 124 zemlje.

Što se tiče samog vrha liste, tu je situacija i dalje nepromijenjena te je Japan i dalje ostao država koja posjeduje najmoćniju putovnicu na svijetu, a s kojim državljani Japana imaju mogućnost pristupa u 193 države svijeta bez vize.

Na drugom mjestu nalazi se Singapur čiji državljani mogu putovati u 192 države na svijetu. Zanimljivo, treće mjesto na Henley listi dijele Njemačka i Južna Koreja čiji državljani mogu putovati u 191 državu svijeta.

Od četvrtog do sedmog mjesta dominiraju europske države poput Finske, Njemačke i Italije čije se putovnice nalaze u samom vrhu liste.

Kada je riječ o velikim svjetskim silama, Sjedinjene Američke Države se na ovoj listi nalaze na sedmom mjestu, a državljani SAD-a imaju pristup u 187 država svijeta. Ruska Federacija se nalazi na 48. mjestu, dok Kina od svjetskih sila trenutno stoji jako loše te se nalazi na 68. poziciji.

Na samom dnu Henley Passport Index statistike nalaze se države poput Sirije, Iraka i Afganistana. Državljani Afganistana, države koja se ujedno nalazi na posljednjem mjestu liste, imaju pristup u samo 26 država svijeta.

Ipak, kada je riječ o listi najmoćnijih putovnica svijeta koju objavljuje Henley Passport Index treba naglasiti kako u vrijednost putovnica ne ulaze trenutna ograničenja koje države propisuju zbog pandemije koronavirusa, a koja bi svakako doprinijela tome da lista u ovom trenutku izgleda znatno drugačije.