Japan je u subotu aktivirao svoju prvu jedincu mornaričkog pješaštva od Drugog svjetskog rata koja je obučena da se suprotstavi invaziji na japanske otoke uzduž ruba Istočnog kineskog mora za koje Tokio strahuje da su ranjivi na mogući napad Kine. Na svečanosti u vojnoj bazi u blizini Saseba, na jugozapadnom otoku Kyushuu, oko 1500 pripadnika amfibijske desantne brigade postrojilo se po hladnom, vjetrovitom vremenu.

“S obzirom na sve teže obrambeno i sigurnosno stanje u našem okruženju, obrana naših otoka postala je naš glavni zadatak”, kazao je zamjenik ministra obrane Tomohiro Yamamoto, piše Hina. Formiranje japanske brigade mornaričkog pješaštva je kontroverzno jer, kako upozoravaju kritičari, može se koristiti za prijetnju susjednim zemljama.

U poslijeratnom ustavu Japan se odrekao prava na ratovanje. Kina svojata skupinu nenaseljenih otoka i hridi u Istočnom kineskom moru koje trenutno kontrolira Japan. Kina će ove godine na vojsku potrošiti 176,56 milijardi američkih dolara, tri puta više od Japana.