Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS) priopćio je kako je obaviješten od Velike Britanije da će Jadranko Prlić, nekadašnji politički lider Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB), od sutrašnjeg dana odslužiti polovicu svoje zatvorske kazne od 25 godina, čime bi prema britanskim zakonima mogao ispuniti uvijet za prijevremeno puštanje na slobodu.

Prema priopćenju iz MKKS-a o polovici odsluženja kazne koje nastupa 18. veljače, Mehanizam je obaviješten o ovome krajem studenog prošle godine. Mehanizam nije objavio odluku, niti da li je takva odluka donesena, prenosi BIRN.

U pismu se navodi kako se britanska pravila o uvijetima puštanja na slobodu nakon polovice izdržane kazne ne odnose na ovaj slučaj i da se odluka o tome ostavlja na odlučivanje isključivo Carmelu Agiusu, predsjedniku Mehanizma. Dosadašnja praksa Mehanizma bila je posebno odlučivanje o svakom slučaju nakon odslužene dvije trećine kazne.

Haaški tribunal je u studenom 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih dužnosnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.

Nekadašnjem ministru obrane HRHB-a Bruni Stojiću, načelniku Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku i zamjeniku zapovjednika HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravosnažne zatvorske kazne u trajanju 20 godina.

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije HRHB-a za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je 10-godišnja kazna zatvora.

Tijekom izricanja presude, Praljak je popio otrov i preminuo istog dana.