Općina Jablanica dobila je prvu agrometeorološku, (hidrometeorološku) stanicu koja je instalirana u naselju Jelačići, na imanju poljoprivrednog proizvođača Salke Behrema.

Projekt instaliranja stanica je financiran od strane IPA fonda Europske unije, a implementator je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ zajedno sa općinom Jablanica i Savezom poljoprivrednih udruženja Jablanica.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ najavljuju skoro postavljanje agro i foto stanica i u drugim općinama HNŽ. Agrometeorološka stanica je kompletno automatizirana stanica koja služi za praćenje mikroklimatskih uvjeta koji vladaju u nasadu, te ima mogućnost mjerenja temperature i vlažnosti zraka, tla, količinu padavina, smjer i brzinu vjetra i vlažnost lista.

Podaci s ove agrostanice izravno se šalju  pomoću GPRS tehnologije na server, a koji je instaliran u  Savezu poljoprivrednih udruženja Jablanica, navedeno je na stranici Općine.

Time je omogućeno da poljoprivredna služba Saveza može precizno određivati rokove tretiranja zaštitnim sredstvima i olakšan je izbor preparata, te se potiče korištenje preventivnih sredstava za zaštitu.

Na temelju ostalih izmjerenih parametara olakšano je određivanje roka i obroka navodnjavanja, provedba agrotehničkih mjera nakon mraza ili drugih ekstremnih klimatskih uslova i primjena agrotehničkih mjera u klimatskim prilikama u kojima se postižu najbolji rezultati.

Stanica je prilagođena svim vrstama proizvodnje tako da ju mogu koristiti voćari, vinogradari, povrtlari.

Dodatna vrijednost ove stanice je što će  građani i zainteresirani subjekti  moći koristiti ''svježe'' podatke o temperaturi, vlažnosti zraka i atmosferskom tlaku  itd., koje će se kao servisne informacije objavljivati  putem RTV Jablanica, a moći će se preuzimati i sa web portala Saveza poljoprivrednih  proizvođača općine Jablanica.