Kompanije iz BiH iz oblasti namjenske industrije su i u prvom kvartalu ove godine nastavile izuzetno uspješno poslovanje na inozemnim tržištima.

Iz Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH su za "Nezavisne novine" rekli da je, u prvom kvartalu tekuće godine, izvezeno oružja, municije i njihovog pribora i dijelova u vrijednosti od 51,5 milijuna KM, što predstavlja povećanje od 10,5 milijuna KM.

Kako je potvrđeno za Nezavisne, slični trendovi odnose se i na eksploziv i pirotehničke proizvode.

Izvezeno 14,2 milijuna KM

"U prvom kvartalu tekuće godine je izvezeno eksploziva i pirotehničkih proizvoda u ukupnoj vrijednosti od 14,2 milijuna KM. Izvoz je povećan za 2,4 milijuna KM u odnosu na prvi kvartal prethodne godine", rečeno je iz STK BiH.

Almin Mališević, sekretar Grupacije namjenske industrije u FBiH Privredne komore FBiH, ističe da, ako promatramo globalnu situaciju u svijetu, trendovi su takvi da se svi sve više naoružavaju, što pokazuje i povećan izvoz koji je BiH ostvarila u prvom kvartalu.

"Naša namjenska industrija definitivno ima perspektivu. Sjećamo se i koliko je to bilo važno u bivšoj državi. Imamo tu znanja, imamo kadrove koje znaju raditi takve poslove i šteta je da ne sudjelujemo onoliko koliko možemo u tom svjetskom kolaču, koji je ogroman kada govorimo s aspekta vojne industrije", rekao je Mališević za "Nezavisne novine".

Država treba pomoći

On smatra da država treba da pomogne na više načina, prije svega u smislu modernizacije, pa i u smislu nekih razvojnih programa.

"Tu imamo i kapacitet za otvaranje novih radnih mjesta. Namjenska industrija može generirati i više novca, tu se mogu isplatiti i plaće koje će sigurno biti dostatne da radnici koji rade u ovoj industriji ne razmišljaju o odlasku vani. Tako da mislim da bi to mogla biti dobitna kombinacija, baš zato što su cijene proizvoda u stalnom porastu, a potražnja je velika. A kada je potražnja velika, i cijene rastu", poručio je Mališević.

S druge strane, Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ističe da je kod nas namjenska industrija u komunizmu bila jedna od najvažnijih segmenata privrede, te da je ta industrija, stjecajem okolnosti, bila koncentrirana baš na prostoru BiH, pošto smo bili u sredini bivše Jugoslavije.

Tradicija poslovanja

BiH je, dodaje, bila jedna od najniže razvijenih republika bivše Jugoslavije, ali je imala jako veliki broj radnih mjesta u namjenskoj industriji.

"Te kompanije su propale, ali su ostali neki tragovi te namjenske industrije, a vidimo da u zadnjih par godina, zbog okolnosti, odnosno ratova u svijetu, sve više raste tražnja za proizvodima namjenske industrije, i što je zanimljivo, za onim, da kažemo, 'najprimitivnijim' proizvodima te industrije. Tu spadaju municija, barut. Ne izvozimo mi složene sisteme, to rade razvijenije zemlje od nas, već potrošni materijal. Tu imamo tradiciju poslovanja, tako da izvoz raste. Ali, ja bih volio da vidim složeniju namjensku industriju, koja može napraviti ozbiljne poslove, a čini mi se da tu nismo ni blizu", kaže Đogo za "Nezavisne novine".

Kako je "Nezavisnim novinama" potvrđeno iz STK BiH, kada je u pitanju izvoz oružja, municije i njihovog pribora i dijelova, najveći "kolač" u prvom kvartalu ove godine išao je u Saudijsku Arabiju (15.261.598 KM), SAD (12.302.486 KM), Tursku (9.332.137 KM), Angolu (3.339.948 KM), te Njemačku (2.535.250 KM).