U srijedu, 5. listopada, održat će se informativni sastanak u povodu objave Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za poboljšanje konkurentnosti u proizvodnji i preradi smilja, u okviru USAID/Sweden projekta razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II.

Informativni sastanak, na kojem će se zainteresiranim organizacijama pružiti sve informacije i uputstva za podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva, održat će se u prostorijama Tehnološkog parka Intera (Bišće polje bb), s početkom u 11 sati.

Izjave za medije planirane su u 10:40 sati.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH i analizama USAID/Sweden projekata FARMA II, u proteklih nekoliko godina izvoz eteričnih ulja kontinuirano raste, sa 1,2 milijuna KM u 2011. godini, na 3,2 milijuna u 2015. godini, pri čemu ulje od smilja ima najveće udio u tom iznosu.

Uzgoj smilja preuzeo je dominaciju u odnosu na berbu samoniklog smilja, a procjenjuje se da površine pod smiljem danas prelaze tisuću hektara.

USAID/Sweden FARMA II projekt realizira brojne aktivnosti u tom sektoru i nastoji podržati uključene organizacije u otklanjanju uskih grla u promatranom lancu vrijednosti.