Europski kontinent je prošle godine doživio najtoplije ljeto od kada se bilježe meteorološki podaci. Prosječne temperature u Europi dostigle su nove maksimume. To proizilazi iz godišnjeg izvještaja europske službe za promatranje klime „Copernicus", koji je u četvrtak (20.4.) objavljen u Bonnu. Osim toga je 2022. bila i druga najtoplija godinu u cijelosti, prenosi DW.

Rekordi su zabilježeni i kada je riječ o količini sunčanog zračenja, povlačenju glečera u Alpama i broju dana s ekstremnim vrućinama u zemljama južne Europe. Istovremeno, šumski požari su oslobodili više ugljičnog dioksida nego ikada u poslednjih 15 godina.

„Alarmantne promjene”

Prema riječima znanstvenika, ljeto je bilo za 1,4 stupanj toplije od desetogodišnjeg prosjeka u razdoblju od 1991. do 2020. A prosječna godišnja temperatura bila je 0,9 stupnjeva iznad srednje temperature u tom razdoblju.

Posječna temperatura u posljednjih pet godina u Europi je za oko 2,2 stupnja toplija nego što je bila u predindustrijskom razdoblju 1850.-1900.

Sve u svemu, prema navodima u studiji, temperature u Europi rastu dvostruko brže od globalne prosječnog porasta, i brže nego na bilo kom drugom kontinentu.

Carlo Buontempo, direktor odgovoran za praćenje klimatskih promjena u Copernicusu, kaže da se radi o „alarmantnim promjenama" i pritom ukazuje na toplotne valove na Mediteranu i temperaturne rekorde u Grčkoj.

Posebno upadljiva suša u Europi

Stručnjaci iz Copernicusa ističu da je posebno upadljiva suša koja je bila rasprostranjena đirom Europe. Tokom zime 2021.-2022., ali i u proljeće i ljeto 2022. bilo je znatno manje padalina. A u svibnju 2022. je bilo manje padalina nego ikada ranije u ovom mjesecu.

Zajedno sa toplotnim valovima, to je, između ostalog, utjecalo na poljoprivredu, riječnu plovidbu i energetsku industriju. U Alpama se otopilo pet kubnih kilometara glečera.

Prema izveštaju, i regija oko Sjevernog pola također je doživjela drastične promjene. Arktik se zagrijava još i brže od ostatka planete. A na Grenlandu su temperature u rujnu bile 8 stupnjeva više nego inače, što je novi rekord. To, kao i tri različita toplotna vala, izazvali su topljenje ledenog pokrivača bez presedana.