Guverner američke savezne države Missouri Jay Nixon proglasio je izvanredno stanje i uveo policijski sat u Fergusonu, predgrađu Saint Louisa u kojem je bijeli policajac prošli tjedan ubio nenaoružanog afroameričkog tinejdžera, što je izazvalo velike rasno motivirane nemire. Policijski sat će biti na snazi od ponoći do 5 sati ujutro.

Oko 150 osoba ostalo je na ulicama u ranim jutarnjim satima u nedjelju. Prosvjednici su se odbili razići u ponoć kada je stupio na snagu policijski sat i policija je na njih bacila dimne bombe pa se dio njih ipak počeo razilaziti.

Nixon je rekao da vlasti ne mogu dozvoliti pljačke i kriminal noću, da ne mogu imati preplašene ljude i da mir mora biti uspostavljen kako bi pravda bila zadovoljena.

Oči svijeta uperene su u nas. Ovo je test za zajednicu, bilo ovu ili bilo koju drugu - može li razbiti krug straha, nepovjerenja i nasilja i zamijeniti ih mirom, snagom i pravdom, kazao je.

Na istrazi ubojstva 18-godišnjeg Browna radi ministarstvo pravosuđa i agenti FBI-a.

Prosvjednici su provalili u nekoliko trgovina i bocama gađali prodavaonicu koju je, prema policijskoj snimci što ju je objavila televizija CCTV, prije ubojstva pokušao opljačkati 18-godišnji Michael Brown. Na snimci se vidi kako Brown krade i maltretira vlasnika.

Tenzije u Fergusonu rasplamsale su se u petak nakon što je policija prvo objavila ime svog pripadnika, 28-godišnjeg Darrena Wilsona koji je smrtno ranio Browna, a onda objavila dokumente koji navodno dokazuju da je Brown opljačkao trgovinu prije nego što je ubijen.

Do novih prosvjeda došlo je unatoč pozivima Brownove obitelji na smirivanje stanja. Obitelj kaže da Brown nije bio savršen, ali su kritizirali pokušaj policije da objavom snimke opravda ubojstvo u stilu egzekucije.

HRT