Ministri unutarnjih poslova i pravosuđa EU održati će izvanredni sastanak 14. rujna u Bruxellesu o eskalaciji krize s migrantima, priopćeno je danas iz luksemburškog predsjedništva EU.

"Situacija s migrantima izvan i unutar EU nedavno je dobila obujm bez presedana. Kako bi procijenili situaciju na terenu, poduzeli političke akcije i razgovarali o novim koracima za jačanje europskog odgovora, ministar za imigraciju i azil iz Luksemburga Jean Asselborn donio je odluku o izvanrednom sastanku", navodi se u priopćenju europskog predsjedništva.

Njemačka, Francuska i Britanija uputile su nešto ranije zajednički poziv za hitan sastanak ministara unutarnjih poslova EU i pravosuđa kako bi se pronašle konkretne mjere s eskalirajućom krizom s migrantima.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja ove tri zemlje "zatražile su od europskog predsjedništva Luksemburga da u naredna tri tjedna organizira izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova i pravosuđa radi pronalaženja konkretnih koraka o krizi".

Poziv je upućen nakon sastanka njemačkog ministra unutrašnjih poslova Thomas de Maizière britanskog ministra unutrašnjih poslova Theresa May i francuskog ministra unutrašnjih poslova Bernarda Kazeneva na marginama susreta sa njihovim evropskim kolegama u Parizu.

Ministri su naglasili "potrebu za poduzimanje hitne akcije za rješavanja izazova proizašlog iz priliva migranata".

Ministri su uputili i hitan poziv za otvaranje prijemnih centara u Italiji i Grčkoj kako bi bili registrirani novi dolasci migranta i za ustanovljavanje zajedničke liste EU sa "sigurnim zemljama porijekla".