U nemirima u pograničnom pojasu između Gaze i Izraela izraelski vojnici su otvorili vatru na palestinske demonstrante, uslijed čega je poginulo dvoje, a povrijeđeno 98 osoba, javlja Anadolu Agency.

Mladi Palestinci protestiraju protiv izraelske politike prema Jeruzalemu i džamiji Al-Aksa. Do sukoba je došlo na više mjesta duž pograničnog pojasa. Tom prilikom su Palestinci koristili kamenje, a izraelski vojnici vatreno oružje.

Kako je za AA izjavio glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva Eshref al-Kudra u izraelski vojnici su u blizini graničnog prijelaza Beyt Hanun ubili dvojicu Palestinaca dvadesetih godina. On je također rekao da je na različitim mjestima tijekom protesta u pograničnom pojasu, što od gumenih što od bojevih metaka, povrijeđeno 98 ljudi. Osim toga, na desetine Palestinaca je pretrpjelo povrede od suzavca.

Židovski doseljenici su u kolovozu ove godine zapalili jednu palestinsku kuću prilikom čega su poginuli otac, majka i 18-mjesečna beba, dok je jedna preživjela bila četverogodišnja djevojčica. Nakon toga Palestinci su na više mjesta pokrenuli proteste. Od početka listopada u neredima je poginulo 34 Palestinca i šest Izraelaca.