Prodaja izraelskih aviona Hrvatskoj jedna je od glavnih tema u medijima zadnjih desetak dana. Hrvatska je, podsjetimo, odlučila od Izraela kupiti avione F-16 Barak. No, pošto je riječ o avionima američke proizvodnje, Izraelcima za prodaju treba dozvola SAD-a. Tu je cijeli posao zapeo. Izraelci su na avionima, proizvedenim još u osamdesetima, radili dosta preinaka i pitanje je hoće li SAD dopustiti ovakvu prodaju. Hrvatska je, sa druge strane, kazala kako želi isključivo izraelske avione F-16 Barak, dakle avione na kojima su Izraelci vršili preinake.

Cijeli posao tako se našao pred propašću, a sad se o tome oglasio i izraelski premijer Benjamin Neetanyahu.

On je kazao kako je prerano još išta kazati, a njegove riječi prenosi Barak Ravid, izraelski novinar koji je prije desetak dana prvi objavio na portalu Axios kako SAD odbija Izraelu dati dozvolu za prodaju.

"Postoje pregovori među zemljama. Osobno sam u to uključen. Prerano je dati nekakvo priopćenje. Radimo na tome", rekao je Netanyahu misleći na pregovore koje sada vode Izrael i SAD. Netanyahu se prošli tjedan oko ovog problema čuo i s Kolindom.

Kolinda je, pak, hrvatskim medijima kazala kako Hrvatska mora dobiti one avione koji su naručeni.

"Sagledani su apsolutno svi aspekti i sve ponude koje smo dobili i da je temeljem preporuka stručnog povjerenstva koje se time bavilo i procijenilo da je izraelska ponuda najbolja", rekla je predsjednica ranije.

"Mi smo prihvatili to mišljenje i dali preporuku vladi da krene u taj posao. Naravno, konačna odluka jest na vladi. Ono što je bitno naglasiti je da u Hrvatsku moraju doći onakvi zrakoplovi oko kakvih smo se dogovorili", zaključila je Grabar-Kitarović.

Krstičević krajem prošlog tjedna branio Izrael

Ministar obrane Damir Krstičević prošli je tjedan branio ovaj posao i novinarima kazao kako će Hrvatska, kao saveznik i prijatelj SAD-a i Izraela, čekati koliko god treba da se dogovore.

"Vi znate da je bio natječaj. Kod nas je sveto pismo da Hrvatska dobije onaj avion koji je tražila. Opet kažem, struka je definirala kakav nam avion treba da bi Hrvatska mogla osigurati mir i sigurnost, a država Izrael dala je ponudu", nejasan je bio Krstičević, pričajući o svemu osim o onome što ga se pitalo.

Nije želio odgovoriti na pitanje je li upozoren.

"U zahtjevu za ponudu kojeg je Hrvatska dala da bi država Izrael mogla dati ponudu jer je to američki proizvod, SAD je tada dao dopuštenje i u tom dopuštenju sve piše: i konfiguracija aviona i sve", opet je nejasan bio Krstičević.

Rekao je da ćemo dogovor Izraelaca i SAD-a čekati koliko god treba.

"Koliko god treba, radimo s partnerima", rekao je.

Nije želio reći smatra li da je Izrael prevario Hrvatsku ako hrvatskim pregovaračima eventualno nisu kazali da im treba dozvola SAD-a za prodaju.

"Proces je u tijeku, vidjet ćemo", rekao je.