Prve detalje dugo očekivanog plana predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, takozvanog "sporazuma vijeka", koji su cirkulirali između dužnosnika u izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova, objavili su neki izraelski mediji na hebrejskom jeziku, ali ih ni jedna zainteresirana strana nije potvrdila.

Detalji su objavljeni u listu Izrael Hajom (Izrael danas), bliskom premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu, prenose strani mediji.

SAD su najavile da će predstaviti plan poslije svetog muslimanskog mjeseca posta ramazana koji je okončava početkom lipnja.

Prema pisanju izraelskog dnevnika, bit će potpisan trojni sporazum između Izraela, Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i Hamasa.

U pojasu Gaze i Zapadnoj obali

Palestinska država zvana Nova Palestina će biti osnovana u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, izuzimajući teritoriju na kojoj su židovska naselja.

Jedan od autora sporazuma je Trumpov visoki savjetnik i zet Jared Kushner.

Sporazum se priprema dvije godine, a Palestinci su u međuvremenu prekinuli kontakte s Bijelom kućom jer je Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i premjestio u njega veleposlanstvu svoje zemlje iz Tel Aviva.

Jeruzalem neće biti podijeljen između Izraela i Nove Palestine, već će biti glavni grad i Izraela i Nove Palestine, a arapski stanovnici tog grada bit će građani Nove Palestine.

Status quo svetih mjesta ostat će na snazi, a Židovima neće biti dozvoljeno da kupuju arapske kuće i obrnuto. Jeruzalemu se neće pripajati dodatna područja.

Egipat će ponuditi novoj palestinskoj državi zemlju da izgradi aerodrome i tvornice, između ostalog.
Strane koje će financijski podržati primjenu tog sporazuma su SAD, EU i naftom bogate zemlje Zaljeva.

One će osigurati proračun od 30 milijardi dolara u roku od pet godina za nacionalne projekte u Palestini.

Taj proračun će također uključivati cijenu povezivanja židovskih naselja s Izraelom.

SAD će platiti 20 posto cijene takvih projekata, EU deset, a zemlje Zaljeva preostali dio.

Neće moći obrazovati vojsku

Nova Palestina neće moći da obrazuje vojsku, ali će imati policiju koja će biti samo lako naoružana.

Između Izraela i Nove Palestine potpisat će se sporazum o zaštiti na osnovu kojih će ona platiti Izraelu da je brani od strane agresije.

Poslije potpisivanja sporazuma, Hamas će položiti sve oružje, uključujući osobno, egipatskim vlastima.
Članovi Hamasa, uključujući lidere, nastavit će da primaju plate od država koje su se obvezale na podršku do formiranja vlade. Pojas Gaze će biti otvoren za promet robe i radnika u Izrael i Egipat.

Demokratski izbori održat će se u roku od godine i vlada Nove Palestine će biti izabrana.

Godinu dana poslije izbora i osnivanja nove vlade postupanjsko će se oslobađati Palestinci iz izraelskih zatvora tijekom tri godine.

Granica za promet

Granica između Nove Palestine i Izraela će biti otvorena za promet građana i robe kao što je slučaj sa prijateljskim zemljama.

Autoput koji povezuje Zapadnu obalu i pojas Gaze će biti podignut 30 metara iznad teritorije Izraela, a 50 posto izgradnje će platiti Kina, a ostatak,odnosno po 10 posto Južna Koreja, Australija, Kanada, SAD i EU.

Dolina reke Jordan ostat će pod kontrolom Izraela. Nova Palestina će imati prelaze u susjedni Jordan pod svojom kontrolom.

U slučaju da Hamas i PLO-a odbiju da potpišu taj sporazum SAD će prekinutu svaku financijsku podršku Palestincima i osigurati da im ni jedna zemlja ne šalje novac.

Ako PLO potpiše sporazum, a Hamas i Islamski džihad odbiju, lideri te dvije organizacije će se smatrati odgovornim.

U slučaju novog rata između Izraela i Gaze SAD će podržati Izrael da ciljano ubija te organizacije.

Ako Izrael odbije potpisati sporazum SAD će ukinuti financijsku podršku toj zemlji, koja trenutno iznosi 3,8 milijardi dolara godišnje.