Izraelska vojska izjavila je da su njezine snage prekršile protokol zavezavši ranjenog palestinskog muškarca za prednji dio svog vozila tijekom racije u gradu Jeninu na Zapadnoj obali.

Izraelske obrambene snage (IDF) potvrdile su incident nakon što je snimljen i podijeljen na društvenim mrežama. U izjavi IDF-a stoji da je muškarac ranjen u razmjeni vatre tijekom racije, u kojoj je bio osumnjičenik.

IDF: Istražit ćemo incident

Obitelj ozlijeđenog muškarca izjavila je da su, kada su zatražili hitnu pomoć, vojnici odveli muškarca, vezali ga za haubu svog džipa i odvezli se.

Osoba je na kraju prebačena u Crveni polumjesec na liječenje. IDF je najavio da će incident biti istražen.

Očevici koji su razgovarali s novinskom agencijom Reuters identificirali su muškarca kao lokalnog stanovnika po imenu Mujahed Azmi.

"Jutros (op. a. subota), tijekom protuterorističkih operacija s ciljem hvatanja traženih osumnjičenika u području Wadi Burqin, teroristi su otvorili vatru na vojnike IDF-a, koji su odgovorili vatrom", stoji u izjavi IDF-a.

"Tijekom razmjene vatre jedan od osumnjičenika je ranjen i uhvaćen", dodali su.

Porast nasilja na Zapadnoj obali

"U suprotnosti s naredbama i standardnim operativnim postupcima, osumnjičenika je vojska vezala za vozilo. Ponašanje vojnika prikazano na snimci incidenta nije u skladu s vrijednostima IDF-a. Incident će biti istražen i primjereno riješen", navodi se u izjavi IDF-a.

Od početka rata u Pojasu Gaze, potaknutog smrtonosnim napadom Hamasa na južni Izrael 7. listopada, došlo je do porasta nasilja na Zapadnoj obali.

UN navodi da je najmanje 480 Palestinaca - članova naoružanih skupina, napadača i civila - ubijeno u incidentima povezanim s konfliktom na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jeruzalem.

Deset Izraelaca, uključujući šest pripadnika sigurnosnih snaga, također je ubijeno na Zapadnoj obali.