Prema najnovijim izvješćima iz najveće bolnice u Gazi, Al Shife, unutar bolnice se još uvijek nalazi nekoliko stotina pacijenata i medicinskih djelatnika te par tisuća ljudi koji su tamo potražili sklonište.

Liječnik Munir Al-Bursh, glavni direktor ministarstva zdravstva u Gazi koje je pod upravom Hamasa, je u ponedjeljak kazao da je medicinsko osoblje odbilo naredbu Izraelskih obrambenih snaga za evakuaciju jer ne želi ostaviti približno 700 pacijenata, koji bi u tom slučaju umrli. "Problem nisu liječnici, problem su pacijenti. Ako ih ostavimo, umrijet će. Ako ih povedemo, umrijet će na putu. Ovo je problem: govorimo o 700 pacijenata", rekao je Al-Bursh.

"Imali smo samo 30 minuta"

Liječnik koji radi u bolnici Al Shifa rekao je za CNN da su dobili obavijest o operaciji samo 30 minuta prije početka današnjeg ulaska izraelskih snaga u kompleks. Podsjetimo, izraelska vojska je objavila da je ušla u kompleks Al Shife i kako "na temelju obavještajnih informacija i operativnih potreba" provodi "preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenim dijelovima bolnice".  

Izraelska vojska dodala je da su s njezinim snagama "medicinski timovi i govornici arapskog jezika, posebno obučeni kako bi se pripremili za ovo kompleksno i osjetljivo okruženje, s ciljem da se ne naudi civilima". Glasnogovornik IDF-a Peter Lerner za CNN je rekao da su bolnica i kompleks središte Hamasa za njegove operacije, potencijalno čak i njegovo "srce".