Izraelska vojska priprema se za mogući napad Iran, izvijestili su mediji u Izraelu, pozivajući se na obrambene i diplomatske izvore. Tel Aviv je već obavijestio SAD o svojim planovima, uključujući i planiranje vojnih vježbi u okviru tih priprema, naišavši na američki stav "bez veta" po tom pitanju.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz izvijestio je američkog ministra obrane Lloyda Austina o pripremama za potencijalni vojni napad protiv izraelskog arhineprijatelja tijekom njegova posjeta SAD-u, objavili su u subotu brojni izraelski mediji, kako prenosi RT.

Gantz se u četvrtak susreo s najvišim američkim dužnosnicima, uključujući Austina i državnog tajnika Antonyja Blinkena, piše Jutarnji.

"Ministar obrane je rekao Amerikancima kako je dao instrukcije vojsci da se pripremi za vojnu opciju", otkrio je jedan visoki sigurnosni izvor, a citirao Izraelski vojni radio.

Isti izvor tvrdi da, iako je Iran "blizu proizvodnje dovoljno fisijskog materijala (materijal čije atomske jezgre mogu ući u spontanu ili nuklearnu fisiju, op.a.) za jednu nuklearnu bombu", neće moći prijeći taj prag jer, kako kaže, svjesni su teškoća pri takvom iskoraku.

Dok je Izrael u više navrata optuživao Iran da nastoji proizvesti nuklearno oružje, Teheran je uporno odbacivao takve optužbe, tvrdeći da njegov nuklearni program služi isključivo u civilne svrhe.

Jedan je diplomatski izvor rekao izraelskim medijima kako najava nije naišla ni na kakve primjedbe američkih dužnosnika.

"Nije bilo 'veta'", rekao je izvor, prenosi RT, pozivajući se na Jerusalem Post.

Tijekom posjeta SAD-u, Gantz je izrazio nadu u produbljivanje "dijaloga i suradnje" s Washingtonom kada je Iran u pitanju, kao i jačanje "zajedničke vojne spremnosti za suočavanje s Iranom i zaustavljanje njegove regionalne agresije i nuklearnih aspiracija".

Iako se činilo da je Austin manje sklon vojnom sukobu, rekao je kako je Washington zabrinut zbog, kako su ocijenili, neuspjeha Irana da pokaže konstruktivan diplomatski angažman, upozorivši da je američki predsjednik Joe Biden "spreman okrenuti se drugim opcijama" u rješavanju pitanja Teherana.

Ubrzo nakon što je sastanak Austin-Gantz završio, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki potvrdila je spremnost SAD-a da razmotri druge "opcije".

"S obzirom na napredak u iranskom nuklearnom programu, predsjednik je zatražio od svog tima da bude spreman u slučaju da diplomacija ne uspije, a mi se moramo okrenuti drugim opcijama, što zahtijeva pripreme", rekla je Psaki.

Dodala je da bi "opcije" mogle uključivati "dodatne mjere za daljnje restrikcije za iranske prihodovne sektore", ali je izbjegla eksplicitno spomenuti vojne intervencije.

Ovakva retorika dolazi usred nedavno nastavljenih pregovora u Beču, pokrenutih zbog oživljavanja iznimno važnog iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, službeno poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA).

Iran: Agresori će platiti visoku cijenu

Iranski vojni dužnosnik poslao je upozorenje da će agresori platiti "visoku cijenu" kao odgovor na brojne izvještaje da Izrael traži pomoć SAD-a ili barem odobrenje u pripremi potencijalnih napada na iranska nuklearna postrojenja na valu nagađanja o mogućim "drugim opcijama" ako diplomatske aktivnosti ne urode plodom.

''Ako iranski zračni prostor bude narušen u nekakvim vježbama, to će se smatrati činom agresije koji neće ostati bez odgovora'', rekao je neimenovani vojni dužnosnik iranskoj 'poluslužbenoj' novinskoj agenciji Nournews, koja je navodno povezana s Vrhovnim vijećem nacionalne sigurnosti.