UN strahuje da bi se situacija u Pojasu Gaze mogla pogoršati u sljedećim danima, pri čemu civili, posebice djeca, ne smiju biti meta, poručio je u subotu visoki dužnosnik UN-a koji je sudjelovao na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti povodom sukoba izraelske vojske i prosvjednika, u kojem je poginulo najmanje 16 osoba.
 
Tisuće su ljudi marširale u petak blizu Pojasa Gaze u ime palestinskih izbjeglica, pri čemu je došlo do sukoba s izraelskom vojskom, u kojem je 16 Palestinaca ubijeno, a više od 1400 ih je ozlijeđeno, prenose agencije, pozivajući se na medicinske izvore. Broj smrtno stradalih u najnovijem sukobu je najveći od sukoba u 2014. godini.
 
Maršom je počeo pogranični prosvjed koji bi trebao trajati šest tjedana, a organizatori su ga nazvali nenasilnim. Organiziran je duž 65 kilometara granice na kojoj su postavljeni šatori i to na Veliki petak i početak židovske Pashe.

"Izrael se mora pridržavati svoje odgovornosti"
 
Međutim, izraelska vojska optužila je islamistički pokret Hamas, koji je na vlasti u Gazi, da se koristi "nasilnim prosvjedima kako bi zamaskirao teror", kazavši da su je prosvjednici napali zapaljivim bombama i kamenjem.
 
Izraelska vojska tvrdi da su najmanje dvojica ubijenih muškaraca povezani s Hamasom, a potvrdila je da je izvela zračne i topničke napade na Hamas, navevši da je riječ o odmazdi za napade Palestinaca na granici.
 
"Izrael se mora pridržavati svoje odgovornosti u skladu s međunarodnim ljudskim pravima i humanitarnim pravom. Sila bi se trebala koristiti samo kao krajnje sredstvo, a bilo kakve smrtne posljedice vlasti moraju pravilno istražiti", izjavio je zamjenik glavnog tajnika UN-a za politička pitanja Taye-Brook Zerihoun.
 
Sastanak Vijeća sigurnosti, na inicijativu Kuvajta, započeo je iza zatvorenih vrata, no nakon što je postalo jasno da tijelo od 15 članova neće uspjeti dogovoriti zajedničku izjavu o situaciji, Kuvajt je zatražio da sjednica bude otvorena za javnost.
 
"Duboko žalimo zbog izgubljenih života"
 
Američki diplomat Walter Miller izjavio je kako je nesretan što Izrael, bliski američki saveznik, nije mogao sudjelovati na sastanku u petak zbog blagdana Pashe.
 
"Duboko žalimo zbog izgubljenih života i pozivamo strane da poduzmu korake u cilju smirivanja napetosti i smanjenja rizika od novih sukoba. Oni koji koriste proteste kao pokriće za poticanje nasilja ugrožavaju nevine živote ", rekao je Miller Vijeću.
 
UN poziva na istragu

 
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je na neovisnu i transparentnu istragu o događajima u Gazi, izjavio je njegov glasnogovornik.
 
"Također, pozivamo obje strane da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli dovesti do novih žrtava, a posebice bilo kakvih mjera koje bi mogle ugroziti civile", stoji u izjavi.
 
Dan žalosti za ubijenim Palestincima
 
Palestinski predsjednik Mahmud Abas proglasio je subotu danom žalosti za poginulima u prosvjedima. Arapsko-izraelski rat 1948. izazvao je masovni egzodus Palestinaca iz područja koja su danas izraelska.
 
Mnogi od njih i njihovi potomci sada žive u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u susjednim zemljama jer im Izrael ne dopušta povratak te ističe da se oni trebaju preseliti u buduću državu koju traže u okviru Zapadne obale i Gaze.
 
Očekuje se da će prosvjed kulminirati 15. svibnja kad Palestinci obilježavaju takozvanu Nakbu (Katastrofu), odnosno dan kad je stvorena država Izrael.