Kako doznaje Ero.tel, ovoga tjedna će u Vladi Federacije BiH biti održan niz razgovora sa mogućim investitorima u mostarski Aluminij.

I dok su se na početku razgovora o strateškim partnerima spominjali Glencore i investitori iz arapskih zemalja, ovaj put su u pitanju gospodarstvenici i velike korporacije iz Izraela i Kine.

-Danas će u Vladi Federacije BiH biti razgovori sa kineskim investitorima koji su zainteresirani za Aluminij. S obzirom da su došli u relativno kratkom roku, očito je kako su zainteresirani za ulaganje u posrnulog giganta. Očekuje se kako će tijekom dana biti poznato više detalja oko razgovora u Vladi FBiH po ovome pitanju – rekli su sugovornici za Ero.tel.

Tijekom tjedna zbog istog razloga u BiH dolaze potencijalni investitori iz Izraela. I oni su navodno prepoznali potencijale Alumnija, te žele ozbiljno krenuti u razgovore oko moguće investicije i pokretanja proizvodnje.

-Ovo samo govori koliko su strane tvrtke zainteresirane za Aluminij i koliki je njegov potencijal. Očito je kako stranci puno više prepoznaju mogućnosti rada Aluminija nego što su to domaće vlasti jer da je suprotno, ne bi bilo dozvoljeno da tvornica napravi 400 milijuna maraka minusa i ugasi proizvodnju – ističu sugovornici za Ero.tel.

Kakav će biti rezultat razgovora ostaje da vidimo. Očekuje se kako će se idućih dana pojaviti još neke strane velike tvrtke koje su zainteresirane za ovu priču. U međuvremenu, radi se na planu rješavanja statusa djelatnika Aluminija, planovima za ponovno pokretanje proizvodnje i osiguranja sredstava za taj proces. Očekuje se da će predstavnici Vlade FBiH ovih dana i na ovu temu razgovarati sa čelnicima Aluminija.

Napominjemo, prošloga tjedna je donešena odluka kako će radnici Aluminija primiti plaću i za kolovoz. Ona će bit isplaćena od sredstava koja nekadašnji gigant treba dobiti od povrata PDV-a. Sve ovo je nagnalo predstavnike sindikata da odustanu od najava novih prosvjeda. Ipak, neslužbene informacije govore kako pojedinci i dalje rade na planu izvođenja radnika na ulice. Ali ne zbog stanja i događaja oko Aluminija nego iz osobnih političkih potreba.

M.K./Ero.tel