Izrael će upotrijebiti svoje vojne snage ako Iran pokuša zatvoriti tjesnac Bab al-Mandeb koji povezuje Crveno more s Adenskim zaljevom, rekao je u srijedu premijer Benjamin Netanyahu.

Prošli tjedan je Saudijska Arabija rekla kako privremeno prekida isporuke nafte kroz taj tjesnac, na glavnom morskom pravcu od Bliskog istoka prema Europi, nakon što su jemenski saveznici Irana Houthiji napali dva broda na tom morskom putu.

Saudijska Arabija i Iran su u trogodišnjem ratu preko posrednika u Jemenu koji leži na južnoj strani Bab al-Mandeba.

Jemenski Houthiji, koji su već prijetili da će zatvoriti tjesnac, rekli su prošli tjedan da imaju mornaričke mogućnosti udariti na saudijske luke i druge ciljeve u Crvenom moru.

Iran nije prijetio da će zatvoriti Bab al-Mandeb ali je rekao kako će zatvoriti tjesnac Hormuz na ulazu u Perzijski zaljev, ako ga se bude spriječilo u izvozu njegove nafte.

“Ako Iran bude pokušao zatvoriti tjesnac Bab al-Mandeb siguran sam da će se naći u situaciji da se suprotstavlja međunarodnoj koaliciji odlučnoj da to spriječi, a ta će koalicija uključivati sve rodove izraelske vojske”, rekao je Netanyahu na paradi za nove mornaričke časnike u Haifi.

Ministar obrane Avigdor Lieberman je rekao u govoru na tom događaju kako je Izrael “nedavno čuo za prijetnje da se naškodi izraelskim brodovima u Crvenom moru”.

Brodovi koji plove u Izrael, uglavnom iz Azije, prolaze kroz taj vodeni put prema Eilatu ili nastavljaju kroz Sueski kanal prema Sredozemnom moru. Brodovi koji plove prema jordanskoj luci Aqaba i prema nekim saudijskim odredištima isto tako moraju proći kroz taj tjesnac.

Bab al-Mandeb je širok 29 km što čini stotine brodova potencijalno lakim metama. Američka uprava za informacije o energetici rekla je kako je prema procjenama dnevno 4,8 milijuna barela sirove nafte i naftnih proizvoda prolazilo njime 2016.

Izrael je napao iranske snage u Siriji i ustraje na tome da u potpunosti napuste Siriju. One su se povukle na udaljenost od 85 km od Golanske visoravni koju okupira Izrael, rekao je u srijedu ruski posebni izaslanik u Siriji.

(Hina)