Izraelska istraga o ubojstvu sedam humanitarnih radnika u ovotjednom zračnom napadu u Gazi utvrdila je ozbiljne pogreške i kršenja vojne procedure zbog čega su dva časnika smijenjena, a viši zapovjednici službeno ukoreni. Izraelske snage su pogrešno zaključile da gađaju Hamasove borce kad je dron pogodio tri vozila nevladine udruge World Central Kitchen (WCK), stoji u izvješću u kojem se dodaje da su prekršene standardne procedure.

"Napad na vozila dobrotvorne udruge je ozbiljna greška proizašla iz niza propusta zbog krive identifikacije, pogrešaka u donošenju odluka i napadu koji je u opreci sa Standardnim procedurama izvšenja operacija (SOP)", navodi vojska u petak u priopćenju. Zbog navedenih propusta smijenjeni su časnici u rangu pukovnika i bojnika, dok su službeno ukoreni viši časnici, uključujući i generala koji je na čelu Južnog zapovjedništva.

Izraelska vojska je isti dan, u ponedjeljak navečer, priznala da su njezine snage napad izvele greškom i ispričala se za "nenamjernu" smrt sedmorice ljudi, među kojima su državljani Velike Britanije, Australije i Poljske, dvojni američko-kanadski državljanin i Palestinac. Napad je izazvao žestoke osude u svijetu.