Izraelski ratni kabinet danas na pregovore u Pariz šalje pregovarački tim. Tim će predvoditi šef Mossada David Barnea. Razgovarat će o potencijalnom primirju i oslobađanju talaca, prenosi CNN.mTim će ovaj put biti opunomoćen da u pregovorima donosi odluke, a ne da samo sluša, kako je to bilo prošli tjedan u Kairu. Na sastanak dolazi i šef CIA-e Bill Burns te službenici iz Egipta i Katara.

Odluku o dolasku na pregovore Izraelski ratni kabinet donio je jučer tijekom noći, nakon što se američki koordinator za Bliski istok Brett McGurk sastao s izraelskim čelnicima, uključujući premijera Netanyahua. Izraelski službenik rekao je da je vlada čekala potvrdu da su taoci u Gazi dobili lijekove, nakon čega su se odlučili vratiti za pregovarački stol.

Izrael prijeti ofenzivom u Rafah gdje se nalazi preko milijun palestinskih izbjeglica. Vođe Hamasa ovaj tjedan su razgovarali s egipatskim službenicima koji pokušavaju pomiriti dvije strane. Međutim, Netanyahu je prijedloge Hamasa nazvao "deluzijama".

Prvi dogovor o oslobađanju taoca postignut je u studenom. Od tad su prošla već tri mjeseca i u Gazi je sve više civilnih žrtava. Raste i međunarodna osuda operacija u Gazi te pritisak na Bidenovu administraciju da završi rat.

Izrael je upozorio da će, ako se dogovor o taocima ne postigne do početka Ramadana (10. ožujka), započeti s ofenzivom na Rafah. U gradu se trenutno nalazi milijun i pol ljudi koji su skučeni u šatore te im nedostaje hrane, vode i lijekova.

Gotovo sve bolnice u Gazi su zatvorene ili pod opsadom.U bolnici Nasser u Khan Younisu, liječnik je opisao "očajnu i katastrofalnu" situaciju bez struje, kisika, grijanja te s jedva nešto hrane i vode.  U izraelskim napadima ovog tjedna, prema informacijama Ministarstva zdravstva u Gazi, poginulo je 118 Palestinaca.