-Izrael bi trebao ukinuti sustav zelenih propusnica, ustvrdio je u utorak tamošnji ministar financija, iznimno utjecajni Avigdor Lieberman, na dan kada je uslijed širenja zaraze koronavirusa, odnosno njegove omikron varijante, evidentirano rekordnih 65.259 slučajeva.

Zelene propusnice u Izraelu su ekvivalent kontroverznih covid potvrda kakve su u uporabi u nizu europskih država, a čije je uvođenje dovelo do ogromnih javnih prijepora, uličnih prosvjeda, nerijetko i nereda, a u Hrvatskoj bi o tome, bude li utvrđeno da je u tu svrhu prikupljeno dovoljno potpisa, građani trebali odlučivati na referendumu.

Lieberman je, kako javlja Jerusalem Post, o zelenim propusnicama progovorio nekoliko sati nakon što su on, premijer Naftali Bennet i ministar zdravstva Nitzan Horowitz na sastanku dogovorili distribuciju više od 25 milijuna besplatnih kućnih antigenskih testova na koronavirus svim građanima.

-Nema ni medicinske ni epidemiološke logike za postojanje zelenih propusnica, s tim se slažu mnogi stručnjaci, napisao je Lieberman na Twitteru.

-Ono čega ima, ima izravne štete gospodarstvu i dnevnom funkcioniranju, a zelene propusnice usto značajno doprinose širenju panike među ljudima. Radim sa svim strankama na eliminaciji zelenih propusnica i očuvanju normalne životne rutine svih nas, dodao je Lieberman.

Prema trenutnim pravilima, zelenu propusnicu u Izraelu mogu dobiti samo cijepljeni građani, oni koji su preboljeli covid ili oni koji su se dan ranije testirali (u nekim slučajevima test vrijedi 72 sata), a bez te propusnice nije moguće pristupiti nizu prostora, u nekim slučajevima i radnih mjesta.

Sa širenjem omikrona, eksplodirao je broj infekcija među cijepljenim osobama kao i broj reinfekcija preboljelih. Zdravstveni dužnosnici i stručnjaci, uključujući i Nachmana Asha, direktora u izraelskom Ministarstvu zdravstva koji operativno upravlja javnozdravstvenim sustavom, smatraju da cijepljenje i prebolijevanje i dalje daju određeni stupanj zaštite pa se zasad zalažu da sustav zelenih propusnica još ostane na snazi. Istovremeno, priznaju da će u nekom trenutku morati revidirati njegov smisao.

Dođe li do ukidanja zelenih propusnica, bio bi to jedan od najdrastičnijih zaokreta u dosadašnjoj izraelskoj strategiji upravljanja pandemijom, ocjenjuje Jerusalem Post.

Ash je u utorak upozorio da u državi vrhunac trenutnog vala zaraze vjerojatno još nije dosegnut. - Očekujem da će do toga doći za tjedan-dva. Broj hospitaliziranih pacijenata i dalje je u porastu, ali on se usporava, izjavio je.

Pojasnio je i odluku o skraćivanju izolacije sa sedam na pet dana (uz obvezno testiranje brzim testom po isteku perioda) za zaražene kao i za necijepljene osobe koje su bile u bliskom kontaktu s nekim inficiranim.

-Ogroman broj potvrđenih slučajeva i izoliranih jako opterećuje našu ekonomiju. Poduzeli smo nekoliko preventivnih koraka koji bi trebali reducirati rizik, a to uključuje obvezan test prije izlaska iz izolacije, čega dosad nije bilo. Također, dok god imate simptome, zabranjen vam je izlazak, izjavio je.