Izrael je danas pozvao čelnika agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) da odstupi nakon optužbi da je njezinih 12 zaposlenika iz Gaze sudjelovao u napadu 7. listopada na jug Izraela.

UNRWA je doživjela seriju kritika zbog tog slučaja, a niz zapadnih država i Japan zaustavili su svoje financiranje te agencije. Europska unija, jedan od najvećih donatora humanitarne i razvojne pomoći za Palestinu, također je pozvala na istragu tih tvrdnji koje su se pojavile prošli tjedan.

Ministar vanjskih poslova Israel Katz otkazao je planirani sastanak s čelnikom UNRWA-e Philippeom Lazzarinijem, zakazan za srijedu.

„Zaposlenici UNRWA-e sudjelovali su u masakru 7. listopada”, napisao je Katz na platformi X. „Lazzarini treba izvući zaključke iz toga i odstupiti. Podržavatelji terorizma tamo nisu dobrodošli”, dodao je izraelski šef diplomacije.

Niz država zaustavilo financiranje

Niz država, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Njemačku, već je zaustavilo svoje financiranje te agencije koja u Gazi broji oko tisuću zaposlenika, a ukupno njih 30 tisuća u nekoliko država. Posljednji se tome pridružio Japan koji je u ponedjeljak objavio da se njegovo financiranje neće nastaviti „do daljnjega”.

UNRWA je otpustila nekoliko zaposlenika i objavila je da istražuje te tvrdnje.

Europska komisija priopćila je da od nje očekuje pristanak na reviziju europskih neovisnih stručnjaka, a da će daljnje EU-ovo financiranje ovisiti o njezinim rezultatima.

„Trenutno nije predviđeno nikakvo financiranje UNRWA-e do kraja veljače”, priopćila je Komisija, dodajući da to ne utječe na se financiranje putem drugih organizacija.

New York Times je sinoć objavio ranije nepoznate detalje o optužbama na račun agencije. Američki medij piše kako je jedan UN-ov zaposlenik 7. listopada sudjelovao u otmici žene iz Izraela, dok je drugi distribuirao streljivo.

Treći zaposlenik je sudjelovao u masakru u kibucu u kojem je ubijeno 97 ljudi, piše NY Times, pozivajući se na izraelski dokument dostupan američkoj vladi.