Egipat, SAD i Katar, posrednici u pregovorima o primirju u Gazi, pozvali su Izrael i Hamas da se slože oko okončanja sukoba.

Sukobljene strane trebale bi zaključiti sporazum koji uključuje prijedloge koje je u petak iznio američki predsjednik Joe Biden, prema zajedničkom priopćenju triju zemalja koje je objavio Egipat.

Bidenov plan

Predloženi sporazum ujedinjuje zahtjeve obiju strana. Služi višestrukim interesima i trebao bi donijeti trenutno olakšanje ljudima Gaze, kao i taocima i njihovim obiteljima, navodi se u priopćenju.

"Ovaj sporazum je put prema trajnom primirju i okončanju krize", piše dalje.

Biden je u petak iznio plan koji predlaže prekid vatre u trajanju od šest tjedana, pregovore o uvjetima trajnog prekida neprijateljstava i obnovu Gaze.

Ured premijera Benjamina Netanyahua danas je objavio da svako spominjanje opcije po kojoj bi Izrael trebao prihvatiti trajno primirje prije "uništenja Hamasa" nije "dobar početak".

Netanyahuovi koalicijski partneri prijete ako prihvati Bidenov plan

Njegova dva koalicijska partnera su zaprijetila izlaskom iz vlade ako Netanyahu prihvati sporazum koji predviđa kraj rata prije eliminacije Hamasa.

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir zaprijetio je da će srušiti koalicijsku vladu ako Netanyahu pristane na mirovni plan koji bi za posljedicu imao okončanje rata bez eliminacije Hamasa.

Takav sporazum bio bi "bezuman, predstavljao bi pobjedu terorizma i prijetnju izraelskoj nacionalnoj sigurnosti", rekao je ultranacionalistički čelnik stranke Židovska moć na X-u.

Hamasu se plan sviđa, ali kaže da još nije upoznat s detaljima

Ministar financija Bezalel Smotrich je zatražio da se ofenziva u Gazi nastavi sve dok Hamas ne bude uništen, a svi taoci spašeni, rekavši da u suprotnom neće ostati u vladi.

U objavi na X-u, Smotrich, čelnik krajnje desne Religiozne cionističke stranke rekao je da se također protivi privremenim mjerama poput povlačenja izraelske vojske, povratka Palestinaca na sjever Gaze ili puštanja većeg broja zatvorenika iz sigurnosnih zatvora.

Palestinska militantna skupina Hamas kasnije je objavila da pozitivno gleda na sadržaj prijedloga, ali da još nije upoznata s pojedinostima.