Izraelske kopnene snage u Pojasu Gaze imale su za cilj u srijedu locirati i onesposobiti ogromnu mrežu tunela Hamasovih militanata ispod enklave, sljedeću fazu u izraelskoj ofanzivi u kojoj su ubijene tisuće Palestinaca, prenosi Reuters.

Otkako su Hamasovi naoružani napadači ubili 1.400 ljudi i uzeli oko 240 talaca u prekograničnom napadu 7. listopada, Izrael je napao Gazu iz zraka i koristio kopnene trupe da podijeli obalnu enklavu na dva dijela.

Grad Gaza, glavno uporište Hamasa na toj teritoriji, je opkoljen. Izrael kaže da su njegove trupe napredovale do centra gusto naseljenog grada, dok Hamas kaže da su njegovi borci nanijeli velike gubitke invazionim snagama.

Ministar obrane Yoav Gallant rekao je da Izrael ima "jednu metu - Hamasove teroriste u Gazi, njihovu infrastrukturu, njihove zapovjednike, bunkere, prostorije za komunikaciju".

Glavni glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da je izraelski borbeni inženjerijski korpus koristio eksplozivne naprave kako bi uništio mrežu tunela koju je izgradio Hamas i koja se proteže stotinama kilometara (milja) ispod Gaze.

Izraelski tenkovi naišli su na jak otpor Hamasovih boraca koji koriste mrežu tunela za postavljanje zasjeda, rekli su izvori iz Hamasa i odvojene militantne grupe Islamski džihad.

Nije bilo moguće provjeriti tvrdnje bilo koje strane na bojnom polju.