Izrael je u srijedu poručio da nije odredio vremenski okvir za završetak sukoba s Gazom.

Palestinski medicinski dužnosnici rekli su da je u desetodnevnom bombardiranju poginulo 219 ljudi. Uništene su ceste, zgrade i druga infrastruktura i pogoršana je humanitarna situacija u Gazi, koja je ionako već jako loša.

Izraelske vlasti objavile su da je na njihovoj strani poginulo 12 ljudi.

Regionalni i američki diplomatski napori da se proglasi prekid vatre intenzivirali su se, ali još nisu dali rezultata.

"Ne stojimo sa štopericom. Želimo postići ciljeve operacije"

Premijer Benjamin Netanyahu nije spomenuo mogućnost prekida sukoba na briefingu sa stranim veleposlanicima u Izraelu, kazavši da Izrael vojnom akcijom želi spriječiti buduće sukobe s Hamasom.

"Ne stojimo sa štopericom. Želimo postići ciljeve operacije. Prethodne operacije trajale su dugo, pa nije moguće odrediti vremenski okvir", rekao je na zatvorenom sastanku, prenijeli su izraelski mediji.

U napadu tijekom noći, koji je trajao 25 minuta, Izrael je bombardirao ciljeve, uključujući tunele na jugu Pojasa Gaze koje koristi Hamas, islamistička skupina koja vlada Gazom.

Iz enklave je ispaljeno oko 50 raketa, objavila je izraelska vojska, a sirene su oglašene u obalnom gradu Ashdodu, južno od Tel Aviva, i u područjima bližima granici s Gazom. Nema izvješća o ozlijeđenima ni šteti, ali višednevno raketiranje uznemirilo je mnoge Izraelce.

Izraelci kažu da šalju upozorenje prije nego što napadnu

Gotovo 450 zgrada u gusto naseljenoj Gazi uništeno je ili teško oštećeno, uključujući šest bolnica i devet centara za primarnu zdravstvenu skrb. Raseljeno je više od 52.000 Palestinaca, prema UN-ovoj humanitarnoj agenciji.

Izrael, koji za nasilje okrivljuje Hamas, tvrdi da objavi upozorenje da se zgrade evakuira prije nego što ih napadne te da napada samo zgrade koje smatra vojnim ciljevima.

"Nastojimo napadati one koji napadaju nas. Velikom preciznošću", rekao je Netanyahu veleposlanicima, napomenuvši da nije moguće izbjeći kolateralnu štetu.

Hamas je započeo raketirati izraelske ciljeve prije devet dana kao odgovor na kršenje prava Palestinaca u Jeruzalemu tijekom ramazana.

Napadi su uslijedili nakon sukoba policije s vjernicima u džamiji Al Aksi u Jeruzalemu i u povodu pokušaja deložacije Palestinaca iz jedne četvrti u istočnom Jeruzalemu, što se rješava na sudu.

Najveći sukob zadnjih godina

Riječ je o najozbiljnijem nasilju zadnjih godina između Hamasa i Izraela, koje je potaknulo i ulično nasilje između Židova i Arapa u drugim gradovima.

Francuska je u utorak zatražila od Vijeća sigurnosti UN-a da donese rezoluciju o nasilju, no SAD se tome protivi, smatrajući da "javno očitovanje sada ne bi pomoglo smirivanju krize", kazali su diplomati.

"Naš cilj je da se završi ovaj sukob. Procjenjivat ćemo dan za danom koji je ispravan pristup. Tihi, intenzivni razgovori 'iza kulisa' i dalje su taktički naš pristup u ovome trenutku", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Paski novinarima u utorak.

Egipat i UN-ovi posrednici također su pojačali diplomatske napore, a Opća skupština UN-a razgovarat će o sukobu u četvrtak.

Egipat predložio prekid borbe

Izraelski kanal N12 TV news objavio je, pozivajući se na neimenovane palestinske izvore, da je Egipat, putem "tajnih kanala", predložio da se borbe prekinu u četvrtak ujutro.

Ezzat El-Reshiq, član Hamasova političkog odbora bazirana u Kataru, priopćio je u utorak da nisu točna izvješća da je Hamas pristao na takav prekid vatre.

Najnovije žrtve su troje ubijenih Palestinaca u zračnim napadima tijekom noći, uključujući novinara Hamasove radijske postaje Al Akse, kazali su dužnosnici iz Gaze.

Među poginulim Palestincima 63 je djece, a na izraelskoj strani poginulo je dvoje djece.