Izraelska državna kompanija za opskrbu električnom energijom u srijedu je priopćila da nastavlja s prekidima opskrbe strujom nekoliko gradova na okupiranoj Zapadnoj obali kako bi izvršila pritisak na palestinsku elektroenergetsku kompaniju da plati dug od, kako navode, 519 milijuna dolara.

Izraelska elektroenergetska korporacija (IEC) započela je od nedjelje sa svakodnevnim trosatnim prekidima opskrbe električnom energijom, priopćila je glsnogovornica, dodajući kako je kompanija „odlučna da prikupi dug, ali da vrši prekide opskrbe strujom na razuman i proporcionalan način“.

Prekidi su doveli do nestanka električne energije u popodnevnim satima u Ramallahu i Betlehemu, ugrožavajući oko 130.000 ljudi, priopćio je Hisham Omari, čelnik vodeće elektroenergetske kompanije na Zapadnoj obali.

- Kada nemate opskrbu strujom, nema ni života. Vi zaustavljate život, zaustavljate rad, osjetite zimsku hladnoću na tri sata - dodao je Omari, direktor Oblasne elektroenergetske kompanije Jerusalema (JDECO).

Palestinci na Zapadnoj obali, teritoriji koju je Izrael osvojio u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, ovisni su u opskrbi strujom od izraelske elektroenergetske kompanije.

JDECO kupuje električnu energiju od IEC koju zatim prodaje konačnim korisnicima na Zapadnoj obali, na kojoj Palestinske vlasti imaju limitiranu samoupravu u okviru prelaznog mirovnog sporazuma s Izraelom.

JDECO nema vlastitih elektrana i oslanja se na Izrael u 95 posto svoje opskbe strujom. Kompanija kupuje ostatak struje od susjednog Jordana.

Omari je kazao da kompanija „pokušava dobiti kredit od 150 milijuna šekela (43,25 milijuna dolara) od palestinske banke kako bi joj pomogao da otplati dug“.

Dodao je da Palestinske vlasti pregovaraju s Izraelom o reprogramiranju otplate duga JDECO-a i ukidanju restrikcija struje.

Palestinci nastoje da umanje, kako je nazivaju, ovisnost o Izraelu u opskrbi električnom energijom kroz elektroenergetske projekte koje financiraju državni i privatni sektori, i gradnjom vlastitih elektrana, prenosi Reuters.