Izrael ima dokaze o iranskoj umiješanosti u teroristički napad Hamasa u kojem je više od 1400 ljudi poginulo, a više od 200 oteto, rekao je viši izraelski vojni časnik. General bojnik Michael Edelstein, veteranski zapovjednik koji radi s južnim zapovjedništvom Izraelskih obrambenih snaga, rekao je da su napadači bili "dobro obučeni, dobro opremljeni".

"Definitivno možete vidjeti dokaze... Imamo dokaze o iranskoj umiješanosti", rekao je na brifingu s novinarima  nakon što je izraelska vojska novinarima prikazala projekciju gotovo 45-minutne kompilacije snimaka pokolja 7. listopada. Zapovjednik nije iznio nikakve konkretne dokaze o iranskoj umiješanost. Također je odbio elaborirati o kakvim se dokazima radi. "Ne mogu previše elaborirati, ali možete razumjeti što mislim. Ne samo o opremi, nego više od toga", rekao je.

Na pitanje znače li prikupljeni dokazi da su borci Hamasa bili obučavani u inozemstvu, izraelski časnik je rekao: "Ne mogu elaborirati. Žao mi je. Izgradili su neka mjesta za obuku unutar Gaze i mogu reći da se ponašaju vrlo profesionalno, nažalost. Na vrlo zao način. Ali ovo je način na koji su obučeni da djeluju."

"Došli su s naredbom da pokolju, spale građane"

Časnik je također rekao da dokumenti pronađeni na tijelima militanata koji su ubijeni u napadu, kao i na desecima boraca koji su zarobljeni, pružaju dokaze o konkretnim uputama koje su dobili. "Došli su s naredbom da pokolju, spale građane - ne vojno osoblje, jednostavno građane", rekao je general bojnik Edelstein. "Tražili su obitelji u jednom od kibuca. Jednostavno su odlučili spaliti obitelji u njihovim domovima... S druge strane, uzeli su žive taoce", dodao je.

Izraelska vlada objavila je neke od dokumenata za koje kaže da su pronađeni kod napadača. Među njima je jedan koji je opisan kao "priručnik za otmicu" i drugi za koji je rečeno da sadrži "planove operacija".

Izraelski predsjednik rekao je Sky Newsu u nedjelju da su militanti Hamasa imali upute kako napraviti kemijsko oružje.

Upitan znači li to da palestinska skupina ima sposobnost izrade kemijskog oružja, general bojnik Edelstein je rekao: "Još uvijek tražimo dokaze o tome imaju li ih ili ne. Ali naredbe su postojale, kao što je naš predsjednik spomenuo... Postojale su naredbe o tome koliko ubiti, kako ubiti, koliko uzeti kao taoce. Postojale su naredbe za silovanje. To nije bilo nešto što se tek tako dogodilo... sve je napisano i naručeno."