Španjolska, Irska i Norveška objavile su danas da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu. Norveška će priznati postojanje palestinske države od 28. svibnja, objavio je danas norveški premijer Jonas Gahr Store, unatoč upozorenjima izraelske vlade.

"Vjerujemo da je rješenje sa dvije države u najboljem interesu Izraela", rekao je na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji norveški premijer. On je dodao da je cilj "ostvariti palestinsku državu koja je politički kohezivna i koja proizlazi iz Palestinske samouprave".

Španjolski premijer: Ova odluka ne ide u prilog Hamasu

Španjolski premijer Pedro Sanchez je rekao da izraelski premijer Benjamin Netanyahu još uvijek bombardira bolnice i škole te kažnjava žene i djecu glađu. "Postoji opasnost da se nikada ne ostvari rješenje s dvije države. Ne možemo to dopustiti. Imamo obvezu djelovati - u Palestini kao i u Ukrajini, bez dvostrukih standarda. Moramo slati humanitarnu pomoć i pomoći izbjeglicama, već to radimo. Ali potrebno je učiniti više", kazao je.

"Ovo priznanje nije protiv Izraela, nije protiv Židova. To nije u korist Hamasa, kao što neki navode. Ovo priznanje nije protiv nikoga, ono služi uspostavljanju mira", dodaje Sanchez.

Izrael: To je nagrada za terorizam

Za Izrael, ovi planovi predstavljaju "nagradu za terorizam" koja bi pregovorima učinila manje vjerojatnim rješenje rata u Pojasu Gaze. Većina od 193 države članice UN-a - 145, prema Palestinskim vlastima - do danas su priznale palestinsku državu.

"Današnja odluka šalje poruku Palestincima i svijetu - terorizam se isplati. Nakon što je teroristička organizacija Hamas provela najveći masakr nad Židovima od Holokausta, nakon što su počinili gnjusne seksualne zločine kojima je svjedočio cijeli svijet, ove su zemlje odlučile nagraditi Hamas i Iran priznavanjem palestinske države", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

"To je nepravda prema sjećanju na žrtve 10. 7., udarac pokušajima povratka 128 talaca i poticaj Hamasu i iranskim džihadistima, što potkopava priliku za mir i dovodi u pitanje pravo Izraela na samoobranu", dodao je Katz.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i pokrenuo veliku ofenzivu protiv Pojasa Gaze u znak odmazde za napad od 7. listopada, koji je rezultirao smrću više od 1170 ljudi, većinom civila. Od 252 osobe koje su uzete kao taoci tijekom napada, 124 još uvijek drže u Gazi, uključujući 37 mrtvih, prema podacima izraelske vojske.

Od 7. listopada 35.647 Palestinaca, većinom civila, ubijeno je u Pojasu Gaze u izraelskim bombardiranjima i vojnim operacijama, navodi ministarstvo zdravstva Hamasa, koji vlada Gazom.