Dark web, "tamna strana weba", odnosno anonimizirana Tor mreža osmišljena je kako bi se promet na njoj učinio sigurnijim, kriptiranim te otežao praćenje korisnika.

Na Dark web pristupa se putem preglednika Tor. Iako je javnosti najpoznatiji po ilegalnim aktivnostima koje se putem njega dogovaraju, kao što su prodaja oružja, droga ili ukradenih kreditnih kartica, Dark web je i mjesto na kojem se može sasvim legalno surfati, pa čak i pristupati Facebooku.

Podaci iz istraživanja koje je objavila kuća PreciseSecurity.com pokazuju kako je oko jedne trećine korisnika Interneta u svijetu u proteklih godinu dana barem jednom posjetilo neku od stranica na Tor mreži. Njih 26% u Sjevernoj Americi to čini svakodnevno, što je jedan od najzanimljivijih rezultata ovog istraživanja, piše Bug.hr.

Zaštita privatnosti i anonimnost glavni su motivi

Na području Europe Dark webom se svakodnevno koristi 17% ispitanika. 11% Europljana kaže kako se na tamni web spaja jednom tjedno. Značajan udio čestih korisnika Dark weba zabilježen je i u Latinskoj Americi te BRICS zemljama (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).

Oko polovice ispitanika u cijelo svijetu izjavilo je kako se ne spaja na Dark web, jednostavno iz razloga što ne znaju kako to učiniti. 45% ljudi reklo je da za Dark webom nemaju potrebe, piše Bug.hr.

Oni, pak, koji se spajaju na Dark web kao glavni su razlog za to najčešće istaknuli želju za anonimnim surfanjem. Osim toga, među vodeće motivatore za skrivanje na tamnom webu korisnici navode pristup sadržajima koji im nisu dostupni u njihovim zemljama, zaštitu vlastite privatnosti od internetskih kompanija i vlada, te zaobilaženje cenzura.