Provođenje mostarskog sporazuma u dijelu koji se tiče izmjena Izbornog zakona i dalje je fokus međunarodne zajednice. Međutim, pregovaranja lidera HDZ-a i SDA, po svemu sudeći, ne idu planiranim tempom. Približeni stavovi bi tako, umjesto do 17. prosinca, ipak mogli sačekati narednu godinu. Tko kupuje vrijeme i zašto, neizvjesno je. Hoće li međunarodna zajednica opet imati ključnu ulogu?

Usuglašavanje stavova stranaka SDA I HDZ-a o izmjenama izbornog zakona se, ipak, očekuje do sredine siječnja, a ne, kako je ranije predviđeno, do 17. prosinca, kazao je čelnik stranke HDZ BiH Dragan Čović, nakon još jednog sastanka s predstavnicima međunarodne zajednice.
 

„Moramo najdalje tamo do sredine prvog mjeseca završiti posao između dvije stranke koji smo sporazumom preuzeli zato je ovaj sastanak bio prije 17. prosinca kao potvrda naših sporazuma. Kako bi se stavilo zajedno s Europskom unijom u našu obaezu da do kraja šestog mjeseca imamo izborni Zakon Bosne i Hercegovine koji će riješiti sve one dileme koji su stalni problem i legitimnog predstavljanja i drugih presuda i da bi to mogao biti motiv da dobijemo kandidatski status u sedmom mjesecu“, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH

A naivno je i očekivati da će dvije stranke ovo same riješiti, tvrdi čelnik SDA Bakir Izetbegović. Obje strane, kaže, mogu dati samo obrise rješenja koji će uskladiti presude Europskog suda za ljudska prava s presudama Ustavnog suda u Bosni i Hercegovini.

„Po meni to je kompromis koji će kada smo mi u pitanju dopustiti da Zastupnički domovi, da većina u Zastupničkim domovima efektuira tu većinu u ovome trenu se to guši kroz domove naroda. Ako je HDZ spreman da se ukloni asimetrija između nadležnosti Vijeća naroda u Republici Srpskoj i Doma naroda u Federaciji onda smo na tragu da riješimo to pitanje“., kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA

A je li i HDZ na tom tragu ili će se još kupovati vrijeme, po svemu sudeći, neizvjesno je, prenosi BHRT. Poznavatelji političkih prilika dogovor još ne vide. Ukoliko do toga i dođe, ključnu ulogu imat će, opet, međunarodna zajednica.

„Mislim da od tog dogovora nema ništa. HDZ će inzistirati na nečemu što je u praksi neprovedivo a to je da se uvedu glasačke kutije koje su isključivo etničke. To je nešto što nitko ne može provesti i pristati na to, mislim da se ovdje radi o jednoj političkoj kratkoročnoj taktici gdje se tema pomjera s izbora u Mostaru na priču o izbornom zakonu“, mišljenja je Reuf Bajrović, politički analitičar

Rubina Čengić, novinar ističe: „Mislim da je zapravo ključ na međunarodnoj zajednici i na tome što će ona prihvatiti i gdje će biti crvena linije ispod koje se neće ići. Jasno je da različiti prijedlozi postoje imamo mišljenje Venecijanske ekspertne komisije koja se bavi pravilnošću izbornih principa i mislim da će mnogo ovisiti i od toga“.

A međunarodna zajednica, izgledno je, vjeruje u duh suradnje, koji je omogućio izbore u Mostaru. Koji bi, kako navode, mogao dovesti i do ključnih reformi, prije svega, izmjena Izbornog zakona.