Učenici petog razreda Osnovne škole "Petar Kočić" iz Prijedora, koji su prethodnog vikenda išli na četvorodnevnu školu u prirodu na Jahorini, razboljeli su se i 18 djece je završilo na infuziji.

Kako je za "Nezavisne novine" potvrdila Gordana Bosančić, direktorica ove škole, na Jahorinu su otišla četiri odjela petog razreda, odnosno 91 učenik s četiri učitelja, pedagogom i liječnikom, a odsjeli su u Hotelu "Nebojša".

Kako je Bosančić istaknula, prvu večer i u nedjelju ujutro učenici su izveli sve aktivnosti i bili dobro, ali je problem nastao u poslijepodnevnim satima u nedjelju.

Tada se, kako je navela Bosančić, nekoliko djece požalilo na mučninu, a do kraja dana djeca su povraćala.

Učitelji su učenike koji su povraćali u nedjelju kasno naveče odveli u hitnu kako bi spriječili da djeca dehidriraju, a do ponedjeljka ujutro 18 djece primilo je infuzije.

"Djeci koja su primila infuzije bilo je malo bolje, ali su se javljali i drugi slučajevi i jedan učitelj je imao iste stomačne tegobe", rekla je Bosančić za "Nezavisne novine".

U ponedjeljak ujutro su, kako ističe Bosančić, stupili u kontakt sa direktorom agencije "Kompas", koja je organizirala ovaj izlet u prirodu, da se učenici vrate kući jer je oko 20 djece do tada imalo stomačne tegobe.

"Sinoć oko 22 sati učenici su stigli kući", rekla je Bosančić, navodeći da su djeca trenutno u dobrom zdravstvenom stanju.

Dodala je da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poslalo inspekciju u Hotel "Nebojša" na Jahorinu, da ispita zbog čega su se učenici razboljeli.

Kako je Bosančić navela, direktor agencije "Kompas" je tražio službeno da sanitarna inspekcije istraži taj hotel.