Iako se izbori u Bosni i Hercegovini održavaju svake dvije godine, veliki broj građana ima dvojbe oko samog načina glasovanja. Kako bi izašli u susret građanima i omogućili što većem broju njih da pravilno ispune svoju građansku dužnost i demokratsko pravo sudjelovanja na izborima iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH objavili su i video uputu za glasovanje, piše Večernji list BiH.

Važnost za građane Građani u BiH nisu imali obvezu registracije za izbore, što znači da svi punoljetni građani s odgovarajućim identifikacijskim dokumentom mogu ostvariti biračko pravo.

Provjeru informacije na kojem biračkom mjestu mogu glasovati građani mogu dobiti putem službene stranice SIP-a (www.izbori.ba) ili slanjem SMS poruke na broj 091121212. Birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati u nedjelju 7. listopada.
 

Građani će prilikom dolaska na biračko mjesto morati pokazati identifikacijski dokument kako bi ih članovi biračkog odbora pronašli na popisu glasača. Svaki glasač u Federaciji BiH na biralištu dobiva četiri zasebna glasačka listića i to po jedan za izbor člana Predsjedništva BiH, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i zastupnika u županijskom parlamentu.

Zajamčena tajnost Iako su na listiću za izbor članova Predsjedništva BiH navedena imena i kandidata za bošnjačkog i za hrvatskog člana, birač može odabrati samo jednog kandidata. Drugim riječima, nemoguće je glasovati i za hrvatskog i za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Kada su u pitanju ostali glasački listići birač se na njima opredjeljuje za određenu listu, a listić će biti važeći ako birač obilježi samo naziv stranke ili koalicije, ali i ako obilježi ime određenog kandidata s te liste. U oba slučaja glas se pripisuje dotičnoj stranci ili koaliciji, dok preferencijalni glasovi (obilježavanje imena pojedinih kandidata) imaju utjecaja samo na izborni rezultat kandidata unutar te liste.

Ista procedura je i za glasovanje u Republici Srpskoj, s tom razlikom što tamošnji glasači dobivaju četiri glasačka listića – za srpskog člana Predsjedništva BiH, za predsjednika/dopredsjednike RS-a te za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a. Birači moraju znati da im je tajnost glasovanja zajamčena, odnosno da nakon preuzimanja glasačkih listića do trenutka ubacivanja ispunjenih listića u kutiji nitko od članova biračkog odbora ili promatrača nema pravo pristupa glasaču.

Bljesak.info