''Odbacujemo i smatramo neprimjerenom i nepotrebnom reakciju članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića na brzojav sućuti kojeg je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio povodom smrti bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana'', navodi se u priopćenju za javnost Izetbegovićeva Ureda.

U priopćenju se navodi kako je potpuno nejasno što to u brzojavu sućuti ''duboko zadire u domenu neprihvatljive političke kvalifikacije'' i koju od neospornih činjenica Ivanić i Čović dovode u pitanje?

''Dovode li u pitanje da se u Srebrenici dogodio genocid nad Bošnjacima, koji je presuđen pred Haaškim tribunalom i Međunarodnim sudom pravde? Dovode li u pitanje da su UN vlastitu  'zaštićenu' zonu prepustile pokolju? Ili, da je sam Kofi Annan 1999. godine javno objavio ispriku zbog grešaka koje su UN počinile tijekom rata u BiH, posebno apostrofirajući Srebrenicu, za koju je kazao da će 'vječno progoniti našu historiju''', navodi se i dodaje kako ''posebno iznenađuje odnos Dragana Čovića prema genocidu u Srebrenici i općenito zločinima počinjenim nad Bošnjacima''.

''Čović u svemu ima dvostruke standarde, pa i u pravu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da zastupa ovu instituciju. On je u svojstvu predsjedavajućeg, unatoč upozorenju, napravio skandal u Beogradu, kada je samoinicijativno ponudio prijenos suvereniteta BiH na Srbiju po pitanju odnosa s Kosovom, a sada se ograđuje od sadržaja Izetbegovićeve sućuti koja je potpuno bazirana na činjenicama i upućena u skladu s dosadašnjom praksom u Predsjedništvu BiH'', navodi se u reagiranju i dodaje kako su ''sve što je napisano u brzojavu nepobitne činjenice koje, ma koliko se neko trudio, ne mogu biti dovedene u pitanje''.

Dodaje se kako je Izetbegović kazao istinu, ''i za to mu nije trebala bilo čija suglasnost''.

''Istina se ne može promijeniti, ne smije se prešućivati, i od nje se nitko ne može ograditi'', navedeno je iz Ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović su u zajedničkom priopćenju istaknuli da Izetbegović ne može istupati u ime cijele institucije, ukoliko za to nema suglasnost druga dva člana, već isklјučivo kao bošnjački član Predsjedništva BiH.

Naglasili su da ne dijele ocjene koje je uputio u tekstu brzojava.