Predsjednik Povjerenstva Vlade Srbije za razgraničenje s BiH Veljko Odalović kaže kako je pitanje razgraničenja prioritetno za dalje odnose dvije zemlje i da je dogovor moguć, usprkos tome što sastanak srbijanskog i bh povjerenstva nije održan već devet godina.

Srna piše kako Odalović vjeruje da je dogovor moguć, jer je to jedino otvoreno pitanje između BiH i Srbije, a potreban je i zbog krupnih infrastrukturnih projekata, koji sada zapinju zbog graničnih problema.

''Važno da se ova dva povjerenstva što prije sastanu jer nemamo mi tu prevelikih teških pitanja i nepoznanica. Ovo će biti predmet rješavanja na bilo koji način, pa čak ako bi moralo, a nadam se da neće, da ide na arbitražu'', rekao je Odalović.

Neki pomaci

Istaknuo je kako su neki pomaci napravljeni kada su prije dva mjeseca predstavnici Srbije i BiH utvrdili dvije nesporne točke duž kojih se proteže granica ove dvije zemlje.

''To mi daje nadu da u BiH postoji volja za sastankom i razgovorom na ove teme. Srbija inzistira da se razgovori nastave tamo gde su stali prije devet godina o temama koje su tada bile dogovorene i da se krene k rješenju koje bi bilo prihvatljivo za obje strane'', rekao je Odalović za Tanjug.

Kaže da je Srbija obavijestila predstavnike BiH da ima formirano povjerenstvo i da je spremna za sastanak.

''Može se razgovarati i o tome kako bi se možda utvrdila državna granica, ali se aneksima mora riješiti pitanje i hidrocentrala i pruge Beorad-Bar i pitanje enklava eventualno'', rekao je Odalović.

Bošnjački član Predsjedništva zaustavio

Naveo je kako je tema za razgovor i pitanje zemljišta u mačvanskoj regiji koje je rijeka svojim tokom prebacila na teritoriju druge države, što sada značajno smeta ljudima koji tamo žive jer imaju problem da upravljaju svojom zemljom.

Odalović je podsjetio da su se povjerenstva BiH i Srbije posljednji put sastale 29. lipnja 2010. godine u Beogradu, kada su utvrđena neka, kako kaže, uvjetno rečeno pravila i kriteriji koji su trebali voditi ka konačnom rješenju.

''U međuvremenu postojala je dobra inicijativa, koja je u principu i načelu bila dogovorena prije godinu dana s tadašnjim članovima Predsjedništva BiH, a koju je iznio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je bošnjački član Predsjedništva Bakir Izbetbegović to zaustavio'', naveo je Odalović.

Kaže kako je sada pozicija za pregovore ono što je prepoznato na posljednjem sastanku povjerenstva prije devet godina kao neka pravila i principi.

''Tada je bosanska strana inzistirala da se linija utvrdi prema granici koja je postojala u vrijeme otcepljenja BiH i njihovog izlaska iz Jugoslavije, a mi smo tada imali vrlo jasan stav da se mora uvažiti i geografsko i ekonomsko i demografsko i infrastrukturno kako bi došli do funkcionalne i održive linije koja bi imala što manje potencijalnih problema sutra'', rekao je Odalović.

Četiri sporne točke

Navodi kako su to kriteriji koji važe svuda gdje su bili ratni sukobi ili nasilne secesije i po kojima su potpisivani međunarodni dogovori o utvrđivanju granica i koje bi, kako predlaže Srbija, trebalo primjeniti u četiri sporne točke - hidrocentrale Zvornik i Bajina bašta, 10 kilometara pruga Beograd - Bar koja prolazi kroz BiH i općine Priboj i Rudo.

Odalović kaže da bi to pitanje trebalo urediti posebnim aneksom, odnosno sporazumom, tako da Srbija koristi i upravlja i dalje hidrocentralama, pošto su one napravljene i uređene njezinim sredstvima.

''To su naše naše pozicije na kojima ćemo i dalje inzistirati'', rekao je Odalović i dodao da je razgraničenje s BiH lakše rješivo nego s Hrvatskom, koja ima rigidnu poziciju i stav.